Пелопонеско деспотство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пелопонеско деспотство
1349 – 1460
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Деспотството към 1450 г.
Деспотството към 1450 г.
Столица
Официален език
Валута
Пелопонеско деспотство в Общомедия

Пелопонеското деспотство или Деспотство Морея (на гръцки: Δεσποτάτο του Μυστρά) е създадено вследствие превземането на Константинопол през 1204 г. от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход. В резултат на временното разпадане на Византия в бившите ѝ земи се обособяват няколко самостоятелни държави: Никейска империя, Трапезундска империя, Епирско деспотство и латинските Латинска империя, Солунско кралство, Ахейско княжество и Атинско херцогство.

Образуване[редактиране | редактиране на кода]

Пелопонеското деспотство и образувалите се от бивша Византия държави, 1265 г.[1]

Още при създаването ѝ Латинската империя е разделена на множество кралства, княжества и графства. Едно от тях е Ахейското княжество, създадено през 1205 г. от Вилхелм фон Шамплит, участник в Четвъртия кръстоносен поход. Първоначално столица на княжеството е Андравида, но през 1249 г. Вилхелм II Вилардуен премества столицата в Мистра, в непосредствена близост до древна Спарта.

През 1259 г. Вилхелм II попада в плен на Михаил II Комнин, деспот на Епир. През 1262 г. Вилхелм II е освободен, след като предава по-голямата част от Ахейското княжество заедно със столицата Мистра. Тези земи се обединяват в деспотство и по времето на Кантакузините и Палеолозите се обособявят като територия секундус генитус/secundus genitus (на латински: secundus – „следващ, втори“ и genitus – „роден“), която се дава на втория в линията на престолоснаследниците.

През 1448 г. деспот Константин е коронясан в Мистра като Константин XI като последен византийски император. През 1453 г. е превзет Константинопол, а императорът пада убит. С това Пелопонеското деспотство и Трапезундската империя остават последните територии от бившата Византийска империя, незавзети от османските турци. Пелопонеското деспотство е окончателно покорено от турците през 1460 г. – приблизително година преди падането и на Трапезунд.

Владетели на Пелопонеското деспотство[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. William R. Shepherd, Historical Atlas, 1911
  2. Тъпкова-Заимова, Василка и др. Византия и византийският свят. София, Просвета, 2011. ISBN 978-954-01-2427-8. с. Приложение 2.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]