Пери О’Шонеси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мери и Памела О’Шонеси
Псевдоним Пери О’Шонеси
Роден
Сейнт Луис, Мисури и Оукланд, Калифорния
Жанр съдебен трилър
Сайт http://www.perrio.com/

Пери О’Шонеси (на английски: Perri O’Shaughnessy) е псевдонима за две сестри, Мери и Памела О’Шонеси (на английски: Mary & Pamela O'Shaughnessy), американски писателки на бестселъри в жанра съдебен трилър

Биография и творчество[редактиране | edit source]

Мери и Памела О’Шонеси са родени в ирландско семейство с четири деца – син Патрик и три дъщери Мери, Памела и Меган. Баща им работи като инженер в космическата индустрия, а после в Министерството на отбраната, въпреки че винаги е искал да бъде адвокат и дори се е опитвал да пише книга. Майка им, която е съдебен служител, обаче също упорито учи право и завършва на 50 години, като дори практикува заедно с дъщеря си Памела. Работата на родителите им налага постоянно да се местят на ралични места. Памела е родена в Сейнт Луис, Мисури, а Мери в Оукланд, Калифорния.

Въпреки местенето им, а може би и поради това, те придобиват голямо увлечение към книгите, като четат всичко, което им попадне, със съдействието на родителите си или съседите. Те са отлични ученички и когато завършват основното си образование печелят стипендии за всяко едно училище в Калифорния.

Памела започва да учи в колежа „Whittier”, но попада сред група хипита и заминава за Европа. Една година намира временни работи и пее в барове, имайки добър успех като певица. Изпълнявайки свое обещание към родителите си се връща в САЩ и продължава да учи.

На 17 години Мери се мести при сестра си в Лонг Бийч, Калифорния. Двете учат заедно в Калифорнийския държавен университет и, за да се издържат, ходят да работят на различни места – служителки, сервитьорки и др.

Мери завършва Калифорнийския университет в Санта Барбара с диплома по английски език (с висока степен). След дипломирането и Памела започва работа в Сан Франциско като изследовател за гражданските права към правителството. След две години тя взема успешно изпитите и започва да учи право в Харвард. Мести се Кеймбридж, Масачузетс, за да се присъедини към Мери, която работи в Санта Барбара.

Мери работи на различни работи, първо като дизайнер на продукция, а след това по различни мултимедийни проекти. Работи като фотограф за документални продукции на „National Geographic” и се учи на визуално редактиране, редактиране на звук, и разказване на истории. Докато е в Бостън се запознава със съпруга си Брад, бъдещ инженер, с когото са женени повече от две десетилетия и имат три деца. Тя продължава традицията на родителите си да се мести от място на място. Първоначално работи в Ню Йорк, после в Хавай, а след това до езерото Тахо. Сега живее в северната част на Калифорния близо до Сан Франциско.

След като завършва право в Харвард Памела започва първата си работа като адвокат в малка фирма в Кармел, Калифорния. Когато майка и завършва образованието си, двете правят собствена адвокатска кантора „О’Шонеси” в Монтерей, Калифорния. Памела практикува право в Сан Пабло, и Саут Лейк Тахо, Калифорния, в продължение на шестнадесет години. Омъжва се за земемера Майкъл Фулър с когото имат син.

Към 1993 г. Мери и Памела започват да пишат заедно. Памела съставя сюжети и пише поезия. Мери, която е учила творческо писане в колежа, оформя останалата част.

Пишат в първия си роман в продължение на години и през 1995 г. година той е публикуван. С него започва серията съдебни трилъри с главен герой адвокатката по криминални дела от езерото Тахо, младата Нина Рейли, която работи за адвокатска кантора в Кармел, Калифорния. В много отношения личният живот на героинята им отразява моменти от техния собствен живот.

По препоръка на агентката си Нанси Йост избират псевдоним - „Пери О’Шонеси”. Той е смесица на първите им имена – Памела и Мери, а фамилията е по тази на баща им - О’Шонеси. Освен това е и езин вид почит към Пери Мейсън, адвокатът, който „никога” не е срещал виновен клиент.

Серията става много популярна и някои от романите са в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”. Преведени са на много eзици в света.

През 2006 г. издават сборник от 19 криминални разказа, а през 2007 г. излиза единствения им роман извън поредицата за Нина Рейли.

Мери и Памела О’Шонеси живеят в Северна Калифорния на един час път една от друга. Памела освен романите пише и стихове (които публикува отделно) пее блусове, и проучва широкия свят. Мери също пътува много и все още се грижи за семейството си.

Произведения[редактиране | edit source]

серия „Нина Рейли” (Nina Reilly)[редактиране | edit source]

 1. Липсващи улики, Motion to Suppress, 1995
 2. Сляпо правосъдие, Invasion of Privacy, 1996
 3. Юмрукът на правосъдието, Obstruction of Justice, 1997
 4. Неспазено обещание, Breach of Promise, 1998
 5. , Acts of Malice, 1999
 6. Мечът на правосъдието, Move to Strike, 2000
 7. Джакпот, Writ of Execution, 2001
 8. Адвокат под забрана, Unfit to Practice, 2002
 9. , Presumption of Death, 2003
 10. , Unlucky in Law, 2004
 11. , Case of Lies, 2005
 12. , Show No Fear, 2008
 13. , Dreams of the Dead, 2011

Самостоятелни романи[редактиране | edit source]

 • , Keeper of the Keys, 2007

Антологии[редактиране | edit source]

 • , Sinister Shorts, 2006 – сборник разкази

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]