Перла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Перла.

Перли, Японски острови

Перлата е твърд заоблен предмет, образуван от някои мекотели, най-вече стриди.

Названието е дошло от латинската дума pernula – морска раковина. Синоним на думата перла е думата бисер, както и вече остарялото "маргарит" (от гръцки "Μαργαρίτα" - "бисер")

Перлата се образува когато песъчинка или друга дребна частица случайно попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф, с което го обвива.

Перлите са известни повече от 6000 години. Добиват се в страни като Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и в Червено море. Много високо ценен още в Древен Египет е бил перленият бял цвят с розов оттенък. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и такива в цветовете на дъгата.

Преди 20 век перли са се добивали само от дълбините на топлите морета, а професията на ловците на бисери се е считала за изключително опасна. Вече съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли. Самият процес на култивиране е разработен още през 13 век в Хучау, Китай. Истинският успех обаче идва едва през 1924 г., с откриването на мидата икешо. Оттогава насам уникалните качества на сладководната перла се ценят високо.

С перлите са свързани много поверия. В Древен Рим те са били считани за символ на властта и мъдростта, а за жените са били носители на щастие и сладострастни съновидения. Индийците са използвали перлите като талисмани.

Астролозите препоръчват украшенията с перли на родените под знака на Близнаци.

Видове[редактиране | edit source]

  • Естествените перли в черупките на мидите са рядкост. Още по-голяма рядкост са хубаво образуваните перли, които биха били подходящи за изработка на бижута. Тези причини и голямото желание да се притежават перли са довели до необходимостта от намиране на начин за тяхното изкуствено производство в големи количества и за по-ниска цена.
  • Изкуствените перли според начина на създаването и качеството са най-близки до естествените. Те възникват като зрънца пясък (или друго твърдо тяло) се внася вътре в черупката на мидата от човешка ръка. След това мидата се връща да живее във водата и след определен период от черупката се вади перлата, която междувременно се е оформила около твърдото тяло. По този начин, в подводни ферми за перли се произвеждат големи количества.
  • Имитирани (фалшиви) бисери са всички перли, които по своя блясък напомнят на истинските (получени по естествен или изкуствен път), но по начина на производство и структурата си са съвсем различни. Тези "перли" са изцяло продукт на човешка ръка, без участие на мидите.

Ядрото на фалшивите перли е направено от твърд материал (пластмаса, седеф или стъкло), което се покрива с многослойна обвивка от емулсия, която дава крайния блясък на истински перли. Производството на подобни "перли" е по-евтино и по-бързо поради което тяхната цена е много по-ниска от тази на истинските. С техния бисерен блясък и ниска цена те отговарят на нуждите на всички онези, които искат да имат перли, а не могат да си купят истински. [1]

На Балканския полуостров е прочута охридската перла (охридски бисери), която също представлява имитация на истинските перли. Ядрото на охридските бисери изцяло е изработено от седефени зърна, които се получават чрез разрязване на морските миди, а това се прави в завода в Италия и други страни (в Охрид идват готовите седефени продукти: зърно, кръстове или фигури на делфини...). Върху седефа се нанасят няколко слоя емулсия, която по-рано се получавала от луспите на рибата плашица, а в ново време се внася готова. След окончателното довършителни работи, охридските „перли“ със своя перлен блясък се доближават до истинските перли, а ценени са и заради това, че целия продукт е изработен от естествени материали (седеф).

В Охрид само две семейства се занимават с производство на охридски бисер.[2]

Вижте също[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Как да различавате фалшиви от истински перли
  2. Коментар за охридските бисери