Пернщейн (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пернщайн
Pernštejn
Burg Pernstein.JPG
Замъкът Пернщейн
Информация
Страна Флаг на Чехия Чехия
Териториална единица Моравия
Местоположение Пернщейн
Архитектурен стил готика
Време на основаване 13 век
Замъкът от птичи поглед

Замъкът Пернщейн (на чешки: Hrad Pernštejn), наричан също Мраморен замък, е средновековен замък, намиращ се над едноименно село на около 10 km югоизточно от Бистрице над Пернщейн и на 40 km северозападно от Бърно в историческата област Моравия. Мястото е средновековното седалище на баронския род Пернщейн.

История[редактиране | edit source]

Замъкът е построен вероятно в средата на 13 век, в ранноготически стил. Бил е постоянното седалище на моравския род на Пернщейните и за първи път е споменат през 1286 г. Гербът на рода е глава на бик - символът е сложен над главния вход на замъка.

В началото на 15 век замъкът допълнително е укрепен със защитни системи. Появява се мощно късноготическо укрепление с нови кули, стени и бастиони. При Йохан фон Пернщейн замъкът е преустроен във великолепна резиденция в ренесансов стил. Поради дълговете си обаче Пернщейните са принудени да продадат замъка през 1596 г.

В течение на следващите столетия новите собственици не изменят съществено интериора на замъка и по такъв начин видът му като цяло съответства на състоянието му от 16 век. На 15 април 2005 г. част от покривите са унищожени в резултат на голям пожар.

Замъкът служи за снимачна площадка на много кинофилми, в това число на „Носферату - призракът на нощта“.

Литература[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]