Песента на пътя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Песента на пътя
পথের পাঁচালী
РежисьориСатяджит Рей
ПродуцентиЗападна Бенгалия
СценаристиСатяджит Рей
В ролитеСубир Бенерджи
Каруна Банерджи
Кану Банерджи
МузикаРави Шанкар
ОператорСубрата Митра
МонтажДулал Дута
ЖанрДрама
Премиера26 август 1955 г.
(Индия)
Времетраене126 минути
Страна Индия
ЕзикБенгалски
ЦветностЧерно-бял
Бюджет30 хиляди долара
Хронология
Непобеденият
Външни препратки
IMDb Allmovie
Песента на пътя в Общомедия

„Песента на пътя“ (на бенгалски: পথের পাঁচালী) е индийски драматичен филм от 1955 година на режисьора Сатяджит Рей по негов собствен сценарий.

Сюжетът, базиран на едноименния роман на Бибхутибхушан Бандопадхай, разказва за живота на дете от бедно семейство в бенгалската провинция. Главните роли се изпълняват от Субир Бенерджи, Каруна Банерджи, Кану Банерджи. Това е дебютният филм на режисьора и стилистиката му е силно повлияна от италианския неореализъм. По-късно Рей снима още два филма със същия главен герой - „Непобеденият“ („অপরাজিত Ôporajito“, 1956) и „Светът на Апу“ („অপুর সংসার“, 1959).

„Песента на пътя“ става първият индийски филм, придобил по-широка международна известност. Той получава две награди на фестивала в Кан и е номиниран за награда на БАФТА за най-добър филм.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pather Panchali в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​