Петер Бювалда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петер Бювалда
Peter Buwalda
Петер Бювалда, 2019 г.
Петер Бювалда, 2019 г.
Роден30 декември 1971 г. (52 г.)
Професияжурналист, писател, редактор
Националност Нидерландия
Активен период2010 -
Жанртрилър
Уебсайт
Петер Бювалда в Общомедия

Петер Бювалда (на нидерландски: Peter Buwalda) е холандски журналист, редактор и писател на произведения в жанра трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Петер Бювалда е роден на 30 декември 1971 г. в Брюксел, Белгия. Започна да следва физика, но бързо прекъсва и завършва през 1997 г. холандска филология в Утрехтския университет. След дипломирането си в продължение на четири години като редактор на университетския вестник в Еншеде. После работи като журналист и пише за „De Gids“, „Vrij Nederland“, „Bunker Hill“ и „Hollands Maandblad“, след което става редактор на няколко издатели. Той е съосновател на литературното-музикално списание „Wah-Wah“. Работата му за издателствата го мотивира сам да започне да пише романи и в продължение на 5 години пише първия си ръкопис в малкия си апартамент в Хаарлем.

През септември 2010 г. дебютира с романа „Бонита Авеню“. Главният герой Сим Сигериус е изтъкнат математик и бивш шампион по джудо, има успешна кариера в един от най-големите холандски университети, има син от първия си брак и две доведени дъщери. Синът му обаче излежава присъда за убийство, а той открива, че дъщеря му Джони поддържа снимки в порносайт. Заплашен е със скандал и изнудване, и постепенно излизат от контрол. Динамичната семейна сага преминава през грубата секскомедия до трагедията на отмъщението, и през различни обрати и гледни точки показвайки дълбините на човешката душа и картина на извратената епоха. Книгата става бестселър и е предложена за много награди. Удостоена е с академичната награда за дебют, наградата на книжарници „Селексиз“ за дебют, наградата „Антон Вахтер“, и наградата на списание „Тзум“.

От 2013 г. води колона във „Volkskrant“. През 2014 г. са издадени в сборника „Suzy vindt van niet“ (Сузи не мисли така).

Петер Бювалда живее в Амстердам.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Suzy vindt van niet (2014)
  • Van mij valt niks te leren (2015)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]