Петте портокалови семки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петте портокалови семки
The Five Orange Pips
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1891 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПриключенията на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаЗагадката на долината Боскум
СледващаЧовекът с обърнатата устна

ПреводачКрасимира Тодорова
НачалоWhen I glance over my notes and records of the Sherlock Holmes cases between the years ’82 and ’90, I am faced by so many which present strange and interesting features that it is no easy matter to know which to choose and which to leave. Some, however, have already gained publicity through the papers, and others have not offered a field for those peculiar qualities which my friend possessed in so high a degree, and which it is the object of these papers to illustrate.
КрайWe waited long for news of the “Lone Star” of Savannah, but none ever reached us. We did at last hear that somewhere far out in the Atlantic a shattered stern-post of a boat was seen swinging in the trough of a wave, with the letters “L. S.” carved upon it, and that is all which we shall ever know of the fate of the “Lone Star.”
Петте портокалови семки в Общомедия

„Петте портокалови семки“, преведен на български и като „Петте портокалови зрънца“ (на английски: The Five Orange Pips) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван в списание „Странд“ през ноември 1891 г. Впоследствие е включен в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс“, публикуван през 1892 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Към Шерлок Холмс с молба за помощ се обръща Джон Оупъншо. В семейството му през годините са започнали да се случват мистериозни и трагични събития. Чичото на Джон, Илайъс Оупъншо, като млад е живял в Съединените щати като плантатор във Флорида и по време на Гражданската война е служил като полковник на страната на Конфедерацията, след което се е преместил да живее в Съсекс, Англия. Преди няколко години, Илайъс получава странно писмо от Пондичери, Индия. В него има пет портокалови семки и надпис „K.K.K.“. Това е страшно го изплашва. Той веднага написва завещанието си и оставя цялото си имущество на брат си, а след това изгаря голям брой документи, които са били държани в заключена стая. Чичото на Джон започва постоянно да пие и скоро е намерен мъртъв, като изглежда, че се е удавил в плитко езерце.

Една година по-късно, писмо с портокалови семки, с клеймо от Дънди, получава и бащата на Джон, Джоузеф Оупъншо. Но освен мистериозните букви „K.K.K.“ има и бележка: „Сложете книжата на слънчевия часовник“. Оупъншо-старши не придава голямо значение на това писмо, но скоро и с него става трагична случка. Джоузеф Оупъншо пада в каменна кариера и умира. Когато и Джон Оупъншоу получава точно същото писмо като мъртвите си баща и чичо, той е ужасно изплашен и отива в полицията. Но полицията смята писмата за глупава шега и не се намесва.

Холмс съветва Оупъншо да изпълни всичките искания, за да спаси живота си. Оупъншо трябва да постави на слънчевия часовник празния сандък, където чичо му е пазил тайните документи, заедно с писмо, в което да напише, че чичо му е изгорил всички книжа и следователно не е възможно да бъдат предадени. Оупъншо обещава да го направи, както му казва Холмс, и веднага си отива.

Холмс обяснява на Уотсън, че семейството Оупъншо е преследвано от много опасна организация – Ку-Клукс-Клан (съкращение – „K.K.K.“). Тя е тайно общество, основано от бивши войници от армията на Конфедерацията, за да се бори срещу чернокожото население на САЩ. Холмс предполага, че Илайъс Оупъншо е бил в редиците на организацията и след това е избягал в Англия, открадвайки техен таен архив.

Оупъншо също умира, неуспявайки да изпълни съветите на Холмс. Младият мъж е бил изхвърлен през нощта от мост в реката и се е удавил. Вбесен от неуспеха си Холмс решава да отмъсти за смъртта на Оупъншо. Той енергично разследва случая и установява, че всички писма са били изпратени от яхтата „Самотна звезда“ с капитан Джеймс Калхоун. В момента, яхтата е на път за САЩ, затова Холмс изпраща телеграма до полицията на щата Джорджия, настоявайки за арестуването на престъпниците при пристигането им в пристанището на Савана. Но яхтата не пристига в пристанището – тя е разрушена по време на силна буря.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е екранизиран през 1945 г. в САЩ във филма „Къщата на страха“ с участието на Базил Ратбоун в ролята на Холмс и Найджъл Брус като Уотсън.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Adventures of Five Orange Pips“, Buffalo Courier (8 ноември 1891), 10.
  • „Adventures of Five Orange Pips“, Cincinnati Times-Star (9 ноември 1891), 6; (10 ноември 1891), 6.
  • „Adventures of Five Orange Pips“, The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (7 ноември 1891), 4. illus.
  • „The Five Orange Pips“, Glasgow Weekly Mail (5 май 1894), 7.
  • „The Five Orange Pips“, The Grand Magazine, 52 (January 1928), 572 – 582.
  • „The Five Orange Pips“, Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday Magazine (30 юли 1905), 8 – 9. illus.
  • „Adventures of Five Orange Pips“, Pittsburgh Commerical Gazette (21 ноември 1891), 9, 11. illus.
  • „Adventures of Five Orange Pips“, Pittsburgh Press (9 ноември 1891), 5; (10 ноември 1891), 11. illus.
  • „The Story of Five Orange Pips“, St. Louis Post-Dispatch (8 ноември 1891), 26. illus.
  • „The Five Orange Pips“, Scottish Border Record (Galashiels) (11 ноември 1904), 4; (18 ноември 1904), 4.
  • „The Five Orange Pips“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 2, No. 11 (November 1891), 481 – 491.
  • „The Five Orange Pips“, Tit-Bits, 61 (27 януари 1912), 525 – 526, 528 – 529.