Петър Горанов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Петър Горанов.

Петър Горанов
български актьор и художник
Роден
7 юли 1947 г. (76 г.)

Учил вНационална художествена академия
Кариера в изкуството
АкадемияВИИИ „Н. Павлович“
Учителипроф. Марин Върбанов
Направлениетекстил
Семейство

Уебсайт

Петър Начев Горанов е български художник и актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 юли 1947 година в град София.[1] Завършва Художествената гимназия в София. През 1969 г. постъпва във ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Текстил, при проф. Марин Върбанов.[1] Още като студент в художествената академията започва да работи в киното. Поканен е за филма „Последно лято“ на режисьора Христо Христов от съученика си Иван Добчев (тогава студент във ВИТИЗ). Продължава да работи там, и след завършване на висшето си образование е назначен като художник-постановчик в Киностудия Бояна. Работи с режисьорите Въло Радев, Христо Христов, Едуард Захариев, Борислав Пунчев, Николай Минчев, Киран Коларов, Георги Стоянов-Мрамор, Иван Андонов, Иван Росенов и Иванка Гръбчева.

Приет е за член на СБХ. Успоредно продължава работа в екипи на проф. Марин Върбанов при създаването на гоблени и килими за няколко държавни и правителствени сгради. Работи два месеца в Париж по изработка на гоблени-експонати за първата самостоятелна международна изложба на проф. Марин Върбанов.

През 1989 г. заминава за чужбина, където повече от 20 години работи като сценичен и интериорен дизайнер. В този период създава декори за театри, ТВ постановки, търговски изложбени павилиони по целия свят. Сътрудничи на продуцентите Менахем Голан и Жак Яков, предимно в театрални постановки. През 2008 г. гастролира отново в България по покана на режисьора Киран Коларов в качеството на художник-постановчик във филма Ако някой те обича (2010).

Женен, има две дъщери.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Актьор[редактиране | редактиране на кода]

Художник – постановчик[редактиране | редактиране на кода]

Художник-изпълнител[редактиране | редактиране на кода]

Дизайнер[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]