Детска железница Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Детска железница
Информация
Типтеснолинейка
Статусдетски влак
Мястопарк „Младежки хълм“, Пловдив
Пусната23 септември 1979 г.
Възстановена22 септември 2007 г.
СобственикОбщина Пловдив
Подвижен съставлокомотив, с командна кабина в двата края, акумулаторна батерия осигурява енергия за задвижване на колоосите. Общо са около 50 места в трите вагона, всеки вагон е с врати само откъм дългата страна, вратите и прозорците са с топло и звукоизолираща дограма, прозорците могат да се отварят до около 45 градуса.
Дължина0,960 км
Работна скорост7,2 км/ч

Карта
Детска железница в Общомедия

Детската железница е теснолинейна железопътна линия, разположена в подножието на Младежкия хълм в Пловдив. Тя е втората детска железница в България – след тази в Кърджали по проект на Валентина Йочкова.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектанти са Строителното управление в Пловдив на „Трансстрой“ и пловдивско железопътно управление.

Влакчето по железницата.

Строежът ѝ започва на 21 април 1979 година от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство за 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и за първата асамблея „Знаме на мира“. Релсите и вагоните са от теснолинейната жп линия Кочериново – Рилски манастир, закрита през 1954 година.[1] По-късно вагоните са подменени.

Открита е като Детска железница „Знаме на мира“ на 23 септември 1979 година: ежегодния празник на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“. За откриването ѝ са отпечатани 25 билета и са изработени почетни значки, раздадени на официалните гости. В периода 1997 – 2007 г. работната дейност е преустановена.

След ремонт по общинска поръчка атракционът е открит отново като Детска железница на 22 септември 2007 година. Линията е ремонтирана през 2013 година, като в локомотива е монтирана акумулаторна батерия, позволяваща 6 отивания и връщания за календарен ден.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жп линия при прелеза.
Железопътният прелез

Железопътната линия е с дължина 1,090 км и междурелсие 0,6 м. Нейният подвижен железопътен състав е сглобен в пловдивско вагоно-ремонтното депо[2]. Подвижните части на всяко коловозоразклонение са надеждно заключени с цел защита срещу криминално действие. Дежурният ръководител движение чрез контролната жп апаратура се уверява, че е свободно трасето и след това светва зелен сигнал в жп светофар за потегляне на влака от гара Пионер към гара Панорама, или от гара Панорама към гара Пионер. В горния край на железницата край гара Панорама и в долния край на железницата край гара Пионер има предпазна баластова каменна призма. По маршрута на детската атракционна железница са изградени следните съоръжения:

  • гара Пионер, с изтеглителен коловоз, покрит с тротоарни плочки перон, сграда в която са служебните помещения на билетния жп касиер и на ръководител жп движение. Предпазна стоманена ограда е в посока детска площадка. Преди края на коловоза – страна гара Панорама, има жп светофар. Гара Пионер и гара Панорама са с 2 жп коловозоразклонения
  • стомано-бетонен мост с формата на цифрата 6, ограден със стоманени перила, под който е пешеходна асфалтирана паркова алея свързваща площадка за тенис на корт със склуптурна мраморна животинска фигура
  • прелез с механично задвижвани бариери, с кабина за дежурния прелезопазач
  • тунел със стоманено-бетонна облицовка и с действащо луминисцентно осветление, разположен под павиран зигзаговиден път, към радио-тв решетъчна кула и плувен басейн, разположени на върха на Младежкия хълм
  • спирка Снежанка с перон, след горния край на спираловидната мостова стоманобетонна естакадна конструкция с формата на цифрата 6
  • гара Панорама с перон, от страна на ул. Велбъжд са предпазни подпорна стоманобетонна стена и стоманена ограда

Влакът е с капацитет от около 50 места, съставен е от локомотив и 3 вагона. Извършва по 5 двупосочни курса.

Гари и спирки
Гара/спирка Коловози ОИ
Пионер един приемно-отправен и изтеглителен маршрутно-релейна централизация
Снежанка един приемно-отправен няма
Панорама един приемно-отправен и изтеглителен маршрутно релейна централизация

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]