Пиратство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пиратският флаг на Калико Джак, един от най-изветните символи на пиратството

Пиратството е практиката на организиран морски грабеж или с други думи морски бандитизъм. Пиратите са морски разбойници, но понякога нападат и цели на сушата. Обикновено пиратството е насочено към други кораби. Тази практика е толкова стара, колкото и самата морска навигация. Представлява частна или държавна атака в международни води или в области, които не са под юрисдикцията на никоя държава, с цел открадване на товари, настояване за откуп за пътниците и често изземване на самия кораб. Неговото определение съгласно международното право може да се намери в член 101 от Конвенцията на ООН за морското право[1].

Пиратите често правят метежи - когато екипажът не харесва командните тактики на капитана, го сваля от поста и в повечето случаи го убива. Когато пиратите нападат друг кораб по море, обикновено се извършва абордаж - прехвърляне от единия кораб на другия - като се доближат корабите, пиратите хвърлят въжета и се пренасят на другия кораб. Те понякога нападат и крайбрежни села с цел да вземат заложници и да искат откуп. Техният основен закон е т.нар. пиратски кодекс - капитаните се събират да се договорят, когато имат да решават проблеми.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Думата „пират“ (на латински: pirata) се появява на свой ред от гръцки (на гръцки: πειρατής), със същия корен както думата πειράω (опитвам, изпитвам). По този начин значението на думата е „опитайте късмета си“, джентълмени на съдбата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съвременно пиратство[редактиране | редактиране на кода]

Пиратството се превръща в глобален проблем през 2012 г.[2] По оценки през 2011 г. пиратите са спечелили над 220 милиона долара. През последните години сомалийските пирати разпространяват дейността си във все по-обширни територии на Индийския океан обхващащи площ няколко пъти по-големи от Европа. Съвременното пиратство се разпространява все по-интензивно в страни като Хаити, Бразилия, Венецуела, Колумбия и Перу.

Новото поколение пирати е все по-отчаяно в действията си. а в същото време няма международна правна система за пиратството, въпреки че резолюция на Съвета за сигурност на ООН дава право на отделните държави да преследват сомалийски пирати и да съдят заловените нарушители по дефиницията „универсално престъпление“. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е подложен на натиск да създаде международен трибунал за пирати. Над 30 военни кораба от девет страни патрулират в района на Аденския залив и Сомалия. Пиратите са изключително бързи и непредвидими, нападайки през нощта, а веднъж завзет кораба е изключително сложно да се провеждат освободителни операции заради опасността за живота на заложниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Convención de las Naciones Unidas sobre derecho del mar
  2. Откуп на хоризонта

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]