Пиратство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на пиратство.

Пиратството е морски грабеж и разбойничество без разрешение на призната суверенна държава. Обикновено е насочено към други кораби, но понякога пиратите нападат и цели на сушата.

Пиратите често правят метеж - когато екипажът не харесва капитана и го свалят от поста и го убиват. Когато нападат друг кораб по море, обикновено се извършва абордаж - прехвърляне от единия кораб на другия: като се доближат корабите, пиратите хвърлят въжета и се пренасят на другия кораб.

Те понякога нападат и крайбрежни села с цел да вземат заложник и да искат откуп. Техният основен закон е т.нар. пиратски кодекс - капитаните се събират да се договорят, когато имат да решават проблеми.

Пиратството се превръща в глобален проблем през 2012 г.[1] По оценки през 2011 г. пиратите са спечелили над 220 милиона долара. През последните години сомалийските пирати разпространяват дейността си във все по-обширни територии на Индийския океан обхващащи площ няколко пъти по-големи от Европа. Съвременното пиратство се разпространява все по-интензивно в страни като Хаити, Бразилия, Венецуела, Колумбия и Перу.

Новото поколение пирати е все по-отчаяно в действията си. а в същото време няма международна правна система за пиратството, въпреки че резолюция на Съвета за сигурност на ООН дава право на отделните държави да преследват сомалийски пирати и да съдят заловените нарушители по дефиницията „универсално престъпление“. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е подложен на натиск да създаде международен трибунал за пирати. Над 30 военни кораба от девет страни патрулират в района на Аденския залив и Сомалия. Пиратите са изключително бързи и непредвидими, нападайки през нощта, а веднъж завзет кораба е изключително сложно да се провеждат освободителни операции заради опасността за живота на заложниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Откуп на хоризонта

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]