Питър Коноли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Питър Коноли
британски археолог и историк
Питър Коноли 
Роден: 8 май 1935
Починал: 2 май 2012

Питър Коноли (на английски: Peter Connolly) е известен британски археолог и военен историк на античния гръцки и римски свят. Коноли е и изключителен реконструктор на въоръжение и илюстратор. Научен сътрудник в Оксфордския университет и редовен сътрудник на редица периодични издания по въоръжението на Римската армия и военната история на Древен Рим.[1]

Конъли завършва университета по изкуствата в Брайтън и издава първата си книга за римската армия през 1975 година.

Конъли е и писател-илюстратор на много книги за древния свят, някои от тях за деца, сред които такива за Помпей, Древна Гърция и Древен Рим, древногръцките армии, римската армия, Троянската война и Одисей. През 2003 г. излиза негова илюстративна книга за Колизеумът в Рим и за древните арени на които са се провеждали гладиаторските борби. Именно по негови реконструкции са възпроизведени декорите за известния филм Гладиатор.

Конъли редовно се появява по телевизията като експерт по древните армии и тяхното въоръжение. Конъли е член на Дружеството на антикварите от 1984 година, а година по-късно му е присъдена почетната награда за изследовател от Института по археология на Университетския колеж в Лондон.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Коноли, Питър. Римската армия. ИКОН-М, ISBN 954-8517-15-9, 2001.