Плаващи водорасли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плаващи водорасли
浮草
РежисьориЯсуджиро Озу
ПродуцентиМасаичи Нагата
СценаристиКого Нода
Ясуджиро Озу
В ролитеГанджиро Накамура
Мачико Кьо
Аяко Вакао
Хироши Кавагучи
Харуко Сугимура
МузикаТаканобу Сайто
ОператорКазуо Миягава
МонтажТойо Сузуки
Филмово студиоДайеи
ЖанрДрама
Премиера17 ноември 1959 г.
(Япония)
Времетраене119 минути
Страна Япония
ЕзикЯпонски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Плаващи водорасли в Общомедия

„Плаващи водорасли“ (на японски: 浮草) е японски филм от 1959 година, драма на режисьора Ясуджиро Озу по негов сценарий в съавторство с Кого Нода. Той е римейк на филма „История за плаващи водорасли“ на самия Озу от 1934 година.

В центъра на сюжета е срещата на възрастен пътуващ актьор с негова някогашна любовница и вече порасналия им син. Главните роли се изпълняват от Ганджиро Накамура, Мачико Кьо, Аяко Вакао, Хироши Кавагучи, Харуко Сугимура.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В горещото лято на 1958 година пътуваща театрална трупа, предвождана от главния актьор и режисьор Комаджуро (Ганджиро Накамура), пристига с кораб в малък крайбрежен град. Те се разпръскват из градчето за да анонсират предстоящото им представление. Комаджуро отива да посети бившата си любовница, Ойоши (Харуко Сугимура), която е собственичка на малка закусвалня в града. Те двамата имат син, Кийоши (Хироши Кавагучи), който вече е пораснал и сега работи в пощенската станция като чиновник и спестява средства, за да отиде да учи в университет. Той не знае кой е Комадзуро, мислейки си, че е негов чичо. Комаджуро кани Кийоши на риболов в морето.

Когато Сумико (Мачико Кьо), водещата актриса в трупата и настояща любовница на Комаджуро, разбира, че той е посетил бившата си възлюбена, я обзема ревност и тя отива в закусвалнята на Ойоши. Там заварва Кийоши и Комаджуро да играят партия Го. Комаджуро успява да я задържи настрана, преди да е казала нещо не на място и след това я прогонва в проливния дъжд. Предупреждава я да стои далеч от сина му и решава да приключи връзката си с нея. Сумико го окачествява като неблагодарник и му припомня колко пъти му е помагала, когато е имал нужда.

На следващия ден, Сумико отива при Кайо (Аяко Вакао), красива и млада актриса от трупата, и ѝ предлага известна сума пари, молейки я да съблазни Кийоши. Кайо първоначално отказва, но не устоява пред настоятелността на Сумико. Тя отива в пощенския клон и накарва Кийоши да се увлече по нея. След като прекарват известно време заедно, Кайо се влюбва в Кийоши и решава да му разкрие истината. Той и отвръща, че за него няма значение как е започнала връзката им, за която Комаджуро ще разбере впоследствие. Комаджуро се конфронтира с Кайо, когато тя му разказва за конспирацията на Сумико, но след като му заявява, че обича Кийоши и не го прави за пари, той омеква. Комаджуро отива и изнася шумен скандал на Сумико, отказвайки да чуе молбите и за помирение.

Постепенно трупата привлича все по-малко публика в градчето и, разочарован, нейният ръководител няма избор и решава да я разпусне след вечерното, финално представление. Комаджуро отива при Ойоши и ѝ казва, че трупата се е разпаднала. Тя го убеждава да каже на Кийоши истината за това, че е негов баща и да заживеят тримата заедно като семейство. Комаджуро се съгласява. Когато по-късно Кийоши се прибира заедно с Кайо, Комаджуро се вбесява от това, че ги вижда заедно и излива гнева си върху тях. Това довежда до физическа саморазправа между баща и син. Ойоши е принудена да разкрие на Кийоши истината, но той отказва да я приеме и се затваря в стаята си. Заради реакцията на сина си, Комаджуро решава да си тръгне. Кайо иска да го последва, но той я моли да остане и да помогне на Кийоши в този труден момент. По-късно Кийоши променя мнението си и излиза да види баща си, но Комаджуро вече е напуснал.

На гарата Комаджуро се опитва да запали цигара, но няма кибрит. Към него се приближава Сумико и му предлага огънче. Пита го накъде се е запътил, защото тя нама къде да отиде. След като разговарят и се помиряват, Сумико решава да го последва в Кувана, където да създадат нова трупа под ръководството на друг импресарио. Комаджуро прегръща Сумико и двамата се качват във влака.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Floating Weeds в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​