Планета ТВ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Планета ТВ

Дата на стартиране 13 ноември 2001 г.
Притежава се от Пайнер
Страна Флаг на България България
Свързани канали Планета Фолк
Планета HD
Разпространение
Аналогово ефирно Red XN
Цифрово ефирно Red XN
Кабел Green tickY
IPTV Green tickY
Web Green tickY [1]
Хронология


Планета ТВ е български телевизионен канал започнал своето излъчване през 2001 година като Телевизия Планета. Телевизията е собственост и се оперира от „Пайнер Медиа“ ООД, компания свързана с музикална компанния „Пайнер“ ООД. Каналът е най-рейтинговият сред музикалните канали в България според проучвания от 2012 година[1].

Планета ТВ е главният телевизионен канал на медийната компания държаща още телевизиите Планета HD и Планета Фолк.

Програмата на Планета ТВ е музикално ориентирана, като доминиращият стил е етно поп (известен още като поп-фолк), музиката е предимно на изпълнители свързвани с музикална компания „Пайнер“ ООД, а предаванията фокусират предимно върху музика и изпълнители свързани с компанията.

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Планета ТВ стартира на 13 ноември 2001, като първият излъчен клип е на Камелия „Къде си ти“ - първият издаден макси сингъл в поп-фолка. Първоначално излъчва само в част от Европа. Официалният старт на музикалната медия е даден на 4 декември същата година с мегаконцерт в зала 1 на НДК. През годините празнуването на рождения ден на телевизията става традиция,като с всяка изминала година концертите са още по-мащабни по размер и се превръщат в музикалното събитие на есенно-зимния сезон. През лятото на 2004 година „Планета“ започва ново начинание – турнето „Планета Прима“, което е първото по рода си в България. По стадионите се събират над 200 000 зрители. В последствие турне свързано с телевизията става ежегодно мероприятие, което събира почитатели на музика в стил етно-поп.

На 6 май 2007 г. стартира и канал „Планета Фолк“,който е специализиран за българска народна музика. Логото на новия музикален канал е „Поздрав от България“. Излъчва се на територията на цяла Европа посредством сателит. Въпреки стартирането на „Планета Фолк“, „Планета ТВ“ не спира да излъчва народна музика от своя ефир.

На 20 май 2010 е пуснат първия български музикален канал с HD-качество Планета HD. Това е изцяло нов музикален канал, с различно програмно съдържание от първоначално стартиралия канал Планета ТВ, който продължава своето излъчване. Т.е. - Планета ТВ и Планета HD са различни ТВ-канали, а не 2 версии на един и същи канал, каквато е обичайната практика в много случаи, при излъчване на съществуващ ТВ-канал в няколко варианта с различни технически параметри на сигнала.

Всички канали ма ТВ Планета имат логотипи на кирилица и латиница, но по-популярните са тези, изписани на латиница.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

След началото си медията претърпява бурно развитие. Преимуществото, че излъчва клипове на най-популярните поп-фолк звезди като Преслава, Глория, Ивана, Камелия, Малина , Райна, Емилия, Мария издига Планета до лидер сред музикалните телевизии в България. Междувременно станала популярна сред българската общност в Европа, разпространението и по-света се разширява. Днес Планета се гледа сред българите в цял свят.

Известни изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Едни от най-големите звезди излъчвани по „Планета“ са:

От поп-фолка: Преслава, Галена, Анелия, Райна, Джена, Цветелина Янева, Ивана, Глория, Камелия, Тони Дачева, Нелина, Есил Дюран, Емилия, Андреа, Ани Хоанг, Мария, Гергана и др.

От фолклора: Поли Паскова, Иван Дяков, Росица Пейчева, Славка Калчева, Николай Славеев, Здравко Мандаджиев и др.

От естрадата: Лили Иванова, Кичка Бодурова, дует Шик, Мими Иванова, Веселин Маринов и др.

Предавания[редактиране | редактиране на кода]

Основно място от старта на телевизията е отредено на поздравителния блок Фен клуб. Всяка вечер зрителите се поздравяват с любими песни, независимо в коя точка на света са.

Любимото предаване на зрителите е Фолкмаратон. Водещата Женя Койчева информира зрителите за последните новини около любимците си. Има и игри за най-верните почитатели и срещи и интервюта с изпълнителите.

Планета Хит 50 измерва ротацията на клиповете по телевизията. Всеки месец се определя "Хит на месеца" чрез гласуване с SMS-и и поръчването на песните като поздрави. През 2011 класацията се преименува на Планета Топ 20.

Автограф разказва историите на звездите като ги среща със зрителите отблизо. Галя Димитрова е водеща на месечната класация и Автограф.

Настояще[редактиране | редактиране на кода]

Телевизията излъчва основно клипове на артисти на Пайнер, но и балкански хитове и българска поп музика. Благодарение на Планета ТВ, стотици хиляди хора се стичат на Лятното турне на Пайнер, а много от звездите на телевизията посещават и чужди страни. Телевизията заснема тези моменти и ги излъчва в ефира си. Организират се и ежегодни Годишни награди. На 6 май 2007 година стартира каналът "Планета Фолк", излъчващ българска народна музика.

От 20 май 2010 г. в голямото семейство на "Пайнер" се появи още един член - "Планета HD". Това е третият телевизионен канал на империята и излъчва с пет пъти по-висока резолюция и качество на звука. Планета HD е първата телевизия в България, която излъчва в HD-формат.

Сред най-излъчваните изпълнители на медията са: Анелия, Андреа, Борис Дали, Галена, Глория, Гергана, Джена, Емилия, Кали, Ивана, Камелия, Константин, Мария, Малина, Преслава, Райна, Илиян, Цветелина Янева, Ани Хоанг и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пазарен дял. // Посетен на 7.02.2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]