Плачковица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плачковица
41.7667° с. ш. 22.5333° и. д.
Местоположение на картата на Северна Македония
Общи данни
Местоположение Северна Македония
Най-висок връхЛисец
Надм. височина1754 m
Плачковица в Общомедия

Плачковица е средно висока планина, разположена в източната част на Северна Македония.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Простира се в направление северозапад – югоизток. Дължината на главното планинско било е 34 километра. Най-високата ѝ точка е връх Лисец (1754 м). Долината на Зърновска река поделя Плачковица на два дяла – източен и западен. В по-високия източен дял освен първенеца Лисец, са разположени върховете Чупино бърдо (1725 м), Бел камен (1707 м), Кара тепе (1625 м) и други. Западният дял е по-нисък с най-личен връх Туртел (1689 м).

Плачковица е изградена от натрошени гранити в източния дял и от кристалинни шисти, гнайси и тънък слой мрамори в западния дял. Планината е разчленена с множество дълбоки речни долини. Реките в северните ѝ склонове са по-пълноводни с много бързеи и водопади. От южните склонове на планината под името Стара река извира Струмешница, най-големият приток на река Струма. Западните и югозападните поли на планината са голи с развита ерозия, докато другите части са покрити с широколистни гори. Плачковица е средно висока планина, а нейното разположение определя, общо взето, един по-топъл и сух, с подчертано средиземноморско влияние климат. Средногодишните температури са около 10 – 12 °C. Валежите, които падат в Плачковица са скромни. Средната годишна валежна сума варира от 500 мм в по-ниските до 800 мм в по-високите части.

В подножието на Плачковица са разположени градовете Радовиш, Щип, Виница и Кочани, които са изходни пунктове за пешоходен туризъм в планината. Сред вековни букови гори на 1107 м над село Въртешка е разположен едноименния планинарски дом (хижа), който предлага добри условия за краткотраен отдих.[1]

Памет[редактиране | редактиране на кода]

На Плачковица е наречена улица в квартал „Лозенец“ в София (Карта).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]