PlayStation

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Плейстейшън)
PlayStation
РазработчикSony
Дата на издаванеJP: 1994
BG: Oктомври 1996 г[1]
PlayStation в Общомедия

PlayStation или PlayStation 1 (съкр. PS, PS1) е игрална конзола създадена от Sony Computer Entertainment и пусната на пазара през 1994 г. в Япония.[2] Тя поставя началото на серията конзоли PlayStation.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди излизането на Плейстейшън, Сони нямат почти никакво участие в пазара на видео игри. Някои от технологиите върху които работят през 80-те години обаче, ще се окажат част от бъдещето на игралния пазар.

Предпоставки за навлизане в пазара на видео игри[редактиране | редактиране на кода]

Чрез съвместни усилия в края на 80-те, Сони и Филипс създават CD-ROM/XA разширението на стандарта CD-ROM, което позволява комбинирането и едновременното четене на аудио, видео и други данни. По това време оптичните дискове започват да навлизат в пазара на домашните компютри. Производителят на видеоигрален софтуер и хардуер, Sega, започва работа по приставката Mega-CD за своята игрална конзола. Това ще повиши многократно капацитета за данни на игрите, което ще способства за създаването на по-привлекателни игри, с повече мултимедийно съдържание. Усещайки тази тенденция, другото голямо име от бранша по това време – Нинтендо също започва разработката на нов, магнитен носител за своята SNES конзола. Той обаче се оказва ненадежден тъй като се изтрива лесно. Затова, в крайна сметка, решават че е най-добре да възложат задачата на друг и се обръщат към Сони.

Съвместна работа на Сони и Нинтендо[редактиране | редактиране на кода]

Двете компании сключват договор според който Сони трябва да изработи CD-ROM приставка, наречена SNES-CD, за конзолата на Нинтендо. Публичното представяне на SNES-CD е планувано за юни 1991 на международното изложение Consumer Electronics Show. Междувременно, президента на Нинтендо, преразглежда договора, според който Сони има пълни права върху приставката и производството на дискове за нея. Това не се харесва на Нинтендо, тъй като може да ограничи значително приходите им от издаването на нови заглавия. Навръх изложението, компанията за видеоигри едностранно обявява скъсването на отношенията си със Сони и започването на преговори с Филипс, които биха им дали пълни права върху хардуера.

Самостоятелна разработка на Сони[редактиране | редактиране на кода]

След прекъсване на сътрудничеството, Сони за кратко се отказва от проекта. Но впоследствие решава да се възползва от възможността да развие своето устройство в цялостна, самостоятелна конзола. След неуспешен съдебен опит на Нинтендо да спрат това, през 1991 г. Сони представя своя продукт – първият PlayStation. Смята се, че са произведени само 200 бройки от този първи модел. Той имал както CD-ROM устройство, така и слот за SNES касетки. Според споразумение между двете компании, Нинтендо ще получава повечето от приходите от SNES игри. Но в следващите модели, Сони залага на новите технологии и използва само CD-ROM като носител.

Пускане на пазара[редактиране | редактиране на кода]

Плейстейшън излиза първо на японския пазар през декември 1994 г., а след почти една година и по целия свят. Сони се радва на успешни заглавия в почти всички игрални жанрове. Повечето от първите игри на Сони и Namco ще бъдат последвани от многобройни продължения.

Модели[редактиране | редактиране на кода]

PS one[редактиране | редактиране на кода]

PS one (още PSOne) излиза през 2000 г. и представлява умалена версия на PlayStation. Отделно, като аксесоари, се продават LCD екран и адаптер за захранване от автомобил. Има пълна софтуерна съвместимост с PlayStation.

Net Yaroze[редактиране | редактиране на кода]

Net Yaroze е по-скъп от първия Плейстейшън тъй като е снабден с инструменти и ръководство за създаване на софтуер за конзолата. Предназначен за любители, този модел предоставя ограничени възможности за програмиране, за разлика от пълните комплекти за разработка достъпни само за лицензирани разработчици.

Игри[редактиране | редактиране на кода]

Сред по-известните игри за Плейстейшън 1 са:

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]