Плескавица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плескавица
Плескавица с гарнитура от люта чушка, сварен и смесен с лютеница зрял боб и пържени картофи.
Плескавица с гарнитура от люта чушка, сварен и смесен с лютеница зрял боб и пържени картофи.
ПроизходБалкански полуостров
Сервиранегореща
Основни съставкиГовеждо месо, Свинско месо, кромид лук, черен пипер, готварска сол
Плескавица в Общомедия

Плѐскавица (на сръбски: пљескавица) е традиционно сръбско и балканско ястие от мляно месо, изпечено на скара. Плескавицата е много популярна в централните и западни Балкани, конкретно в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, където може да се намери във всяко населено място, но неговата популярност непрекъснато расте, ставайки много популярно ястие и в Австрия, и Германия.

Приготвянето на плескавицата включва смесването на мляното месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и други подправки.

В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Тази плескавица е с пикантен (лют) вкус, като каймата е смес от телешко и свинско месо. Често при приготвянето на плескавица се добавя каймак.

От 2007 година сместа с която се приготвя Лесковашката скара е защитена сръбска търговска марка, а сертификат е получен от Сръбския институт за храните [1].

Македонската плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Хайдушката плескавица се прави от смесено месо – говеждо и свинско месо, като може да се пълни с кашкавал.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]