Централа на ЦКБ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Плиска (хотел в София))
Централа на ЦКБ
Карта Местоположение в Столична община
Видофис сграда
МестоположениеСофия, България
АрхитектЛозан Лозанов, Христо Цветков
Стилмодернизъм
Фасадистъкло
Изграждане1969 г.
Етажи15
Височина70 метра
Състояниеобновено
Централа на ЦКБ в Общомедия
Северозападна фасада, 2009 г.
Хотел „Плиска“ през 2005 г.

Централата на Централната кооперативна банка (ЦКБ), повече известна по предишното си предназначение като хотел „Плиска“, е настояща офис сграда и бивш хотел в София, България.

Намира се на булевард „Цариградско шосе“ № 87. Разположена е в близост до оживена спирка на масовия градски транспорт по булеварда, на границата на жилищен комплекс „Гео Милев“.

Сградата е построена в модернистичен стил по проект на архитектите Лозан Лозанов и Христо Цветков през 1969 година. Има 15 етажа, разпределени в хотелския период по следния начин: приземен (с приемна зала, лоби-бар и магазини), следващи 2 етажа (с ресторанти, конферентни зали и офиси), 11 спални етажа, подпокривен етаж (с панорамен бар-ресторант).

От края на 1980-те години обслужва пътниците на националния авиопревозвач „БГА Балкан“. След фалита на авиокомпанията през 2006 г. синдиците го продават на „Бизнес център Изгрев“, от който го придобива ЦКБ[1].

Към 2012 г. тя е собственост на корпоративната група ТИМ. От октомври 2012 г. хотелът преустановява дейността си и е закупен от Централната кооперативна банка през март 2013 г.[2]

След основен ремонт и преоборудване на сградата в нея е настанено Централното управление на Централната кооперативна банка през април 2015 г.[3]. Седалището на банката също е преместено на новия адрес с промяна в устава на дружеството[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Бившият хотел „Плиска“ става централа на ЦКБ, news.bg, 12.02.2015
  2. Николаева, Весела. ЦКБ е новият собственик на хотел „Плиска“ // www.capital.bg. Икономедиа АД, 29 септември 2013. Посетен на 29 септември 2013.
  3. Начало » За ЦКБ » История – в сайта на ЦКБ