Плоска могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Плоска могила
Общи данни
Население293 души[1] (15 март 2024 г.)
38,1 души/km²
Землище7,703 km²
Надм. височина145 m
Пощ. код6055
Тел. код041179
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ56825
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)

Плоска могила е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

В центъра на селото се намира голяма плоска праисторическа селищна могила, дала името на селото. Много малка част от нея е изследвана. Селището има няколко праисторически пласта и е загинало при силен пожар. По повърхността се засичат керамични фрагменти от късната бронзова епоха. При бъдещи разкопки, този обект може да се окаже изключително ценен за науката, почти колкото близката Карановска могила.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е създадено още в началото на османската власт от трима братя Добри юлар, които са били овчари и са имали много каракачански кучета. В селото умишлено не е имало църква, защото това би ги издало на турците, че там живеят хора. Три са основните фамилии в това село. Единственият лекар от селото е д-р Колю Иванов Добрев, прославил българските лекари по всички краища на света. Знаел е перфектно турски, арабски, френски и английски език. Написал стотици стихотворения за Златна Тракия, романтична историческа и любовна лирика. Неговият брат Диню Иванов Добрев – доктор на военно-историческите науки е бил известен преподавател във Военната Академия в София. Техните синове и дъщери също са постигнали значителни успехи в науката и живота.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Първият български олимпийски шампион по борба Станчо Колев е виден Жител на селото. Донесъл много слава на България с титлите си, факлоносец на олимпиадата през 1980 г. Благодарение на неговите усилия селото се сдобива с железопътна гара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]