Площад на героите (Будапеща)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Площадът през нощта
Паметници на площада

Площадът на героите (на унгарски: Hősök Tere) е сред най-забележителните площади в унгарската столица Будапеща.

Разположен е в Пеща, в края на „Андраши Авеню“, близо до Градския парк. Заобиколен е от важни сгради (в неокласически стил) – Музея на изящните изкуства и Изложбената зала.

В центъра на площада се издига мемориал със статуите на водачите на 7-те племена, които основават Унгария през 9 век, както и други забележителни фигури от Унгарската история - крале и държавници. Изграждането на мемориала започва по повод 1000-годишнината от основаването на Унгария през 1896 и приключва през 1929 г. Там също е и паметникът на Архангел Гавраил (36-метровия стълб), който според легендата се появил в съня на създателя на унгарската държава св. Ищван и му връчил светата корона, с която кралят утвърдил властта си като владетел, поставен от бога.

В близост до централната колона на Площада на героите има мемориална каменна плоча на унгарските войници, загинали през Втората световна война.

През 2001 г. паметникът е реконструиран: лавровата клонка е премахната, посвещението гласи „В памет на нашите герои“.[1]

Tук на 16 юни 1989 г., по време на политическия преход в Унгария, тълпа от 250 000 души се събира на площада, за да отпразнува историческото погребение на Имре Над и неговите другари по оръжие, които са били екзекутирани през юни 1958 г. След революцията от 1956 г. е реабилитиран на тържествена държавна церемония.[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Площад на героите
    АвторА. Сегеди
    Създаване1896 г.
    ISBNISBN 978-5-9533-5872-9
    Площад на героите в Общомедия
  2. Nunca más
  3. https://www.youtube.com/watch?v=9B5QHNuH23I La caída del comunismo en Hungría