Погача

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Традиционна българска погача
Poğaça bread.jpg

Погачата е вид бял хляб, който традиционно се приготвя за празници като Великден и Коледа. Популярна е в България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Черна Гора, Унгария, Гърция (където се нарича Μπουγάτσα, бугаца) и в Турция (където се нарича Poğaça, погача). Сервира се понякога като предястие вместо хляб.

Погачата в българската традиция[редактиране | edit source]

На 40-тия ден след раждането на бебето се прави погача. Обредният хляб е сладък и често без украса. Върху погачата се поставя бяла кърпа, а върху кърпата присъствуващите поставят пари. След това кърпата се завръзва с парите в нея, като възела не трябва да е нито прекалено стегнат, нито прекалено хлабав. Така новороденото няма да е нито стиснато, нито разточително и прекалено щедро. Завързаната кърпа се поставя на високо, та да може бебето да достигне висини и да успее в живота си.

Разчупването на питата става над главата на майката и новороденото, като се счита че това ще осигури и двамата да бъдат сити в живота си. И до днес, разчупването на питата извършва свекървата.

Бележки[редактиране | edit source]