Поет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Поетеса)
Карл Шпицвег, „Бедният поет“ (1839)

Поетите и поетесите са писатели, които пишат и творят предимно в литературния жанр поезия, или поне са по-скоро известни с поезията си, отколкото с прозата си.

Фигурата на поета в историята[редактиране | редактиране на кода]

В течение на векове хората, които са се занимавали с писане на поезия, са разчитали на финансовата подкрепа от богати покровители - първоначално от видни представители на аристокрацията. Така в Древния Рим Гай Цилний Меценат, близък до император Октавиан Август, е значим покровител на големи поети, сред които Хораций и Вергилий[1]. В същото време в определени периоди от историята поезията може да бъде сред важните форми за усвояване на свободното време за самите аристократи – в Европа, например в епохата на Развитото средновековие, сред трубадурите има много благородници, включително едри феодали като Шарл Орлеански.

С настъпването на модерната епоха пред поетите се отварят възможности за издръжка с литературна работа – първоначално от театъра, който се превръща в основен източник на доходи например за Уилям Шекспир (класическата драматургия често използва стихотворна форма). Към 19. век в европейските страни вече съществува ефективно търсене на книги от сравнително широка читателска публика, включително и на поезия, което позволява на най-популярните поети като Уилям Уърдсуърт и Робърт Бърнс да се препитават от продажбата на книгите си.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bradley 2014, с. 384.

Цитирана литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Поэт“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​