Позитано (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Позитано.

Позитано
Positano
Страна Италия
РегионКампания
Площ8,65 km²[1]
Надм. височина0 m
Население3747 души[2] (1 януари 2023 г.)
Пощенски код84017
МПС кодSA
Официален сайтwww.comune.positano.sa.it
Позитано в Общомедия

Позитано (на италиански: Positano) е град и община в Южна Италия.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Позитано е от средиземноморски тип, което води до меки зими, когато температурите не падат под 6° C, и дълги, влажни лета. Поради благоприятния си климат и природа Позитано е ваканционно селище още от времето на Римската империя, което е установено от разкопки на ваканционна вила. Стълбите, свързващи горните и долните квартали, са изключително типични за града.

География[редактиране | редактиране на кода]

Позитано е живописен морски курортен град в област (регион) Кампания на провинция Салерно. Разположен е на северния бряг на Салернския залив. На около 55 км в източна посока се намира провинциалния център Салерно. На около 50 км на северозапад е град Неапол. След Позитано в източна посока (на около 10 км) е малкия живописен курортен град Праяно. Той е най-западния град от Амалфийското крайбрежие. Население 3968 жители към 1 април 2009 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Средновековието Позитано е бил пристанище на република Амалфи.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Днес туризмът е основната индустрия на градчето. Позитано е известен с напитката лимончело, която може да бъде намерена само на малък щанд на главното пристанище.

Бързото разрастване от малко градче в международна дестинация се дължи на развитието на туризма. Освен плажовете, музеите и скалите, из Позитано са разпръснати ресторанти и магазини за дрехи, коиго привличат много туристи от цял свят. В дворовете на къщите растат лимонени и портокалови дървета, чиито плодове често се продават на пазарите из града.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. demo.istat.it

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]