Позитронно-емисионна томография

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изображение по метода ПЕТ

Позитронно-емисионната томография (съкратено „ПЕТ“, на английски: PET) е един от най-иновационните диагностични методи в медицината, който позволява не само просто да се види вътрешността на организма и органите, а и да се определи как те функционират. Методът ПЕТ e приложим при сериозни заболявания като онкологичните, неврологичните, психиатричните и кардиологичните. Прилага се за диагностика на тумори, на близки и отдалечени метастази, за контрол на ефективността на лечението на рак. Много по-чувствителен е от другите изследвания, особено за процеси в коремната кухина. При това изследване се определя активността на Лимфома в различни части на тялото. При това изследване радиоактивна глюкоза (захар), която служи като проследявана субстанция се инжектира в тялото. Впоследствие тялото се сканира с позитронна камера и се получават различни образи. Изследването е особено полезно за проследяване на ефекта от лечението.[1][2]

В България[редактиране | редактиране на кода]

Апарати за ПЕТ в България има в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна[3] и Александровска болница в София.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bailey, D.L; D.W. Townsend; P.E. Valk; M.N. Maisey (2005). Positron Emission Tomography: Basic Sciences. Secaucus, NJ: Springer-Verlag. ISBN 1-85233-798-2.
  2. www.webmd.com
  3. Информация за болницата // Официален сайт на УМБАЛ „Света Марина“. Посетен на 21.07.2015.
  4. Диагностична и лечебна дейност // Официален сайт на УБ „Александровска“. Архивиран от оригинала на 2016-03-05. Посетен на 21.07.2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]