Пойнт (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пойнт
65.2503° с. ш. -113.068° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати65°15′ с. ш. 113°04′ з. д. / 65.25° с. ш. 113.066667° з. д.
Притоцирека Копърмайн
Оттокрека Копърмайн
Дължина106 km
Ширина21 km
Площ701 km2
Надм. височина375 m
Водосб. басейн19 300 km2

Езерото Пойнт (на английски: Point Lake) е 11-о по големина езеро в Северозападни територии на Канада. Площта му, заедно с островите в него е 737 км2[1], която му отрежда 60-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 594 km²[1]. Надморската височина на водата е 375 m[1].

Карта на езерото Пойнт

Езерото се намира в североизточната част на Северозападните територии на Канада, на 200 km югоизточно от залива Мактавиш Арм на Голямото Мече езеро. Дължина от северозапад на югоизток 106 km, а максимална ширина – 21 km.

Пойнт има силно разчленена брегова линия, с множество заливи, полуострови, канали и острови. Пойнт представлява езерно разширение на протичащата през него река Копърмайн, изтичаща от разположеното на югоизток езеро Гра и вливаща се в залива Коронейшън на Северния Ледовит океан. Множество малки реки и протоци изтичат от съседните по-малки езера Итчен, Ямба и др. В западната част на езерото има голям безименен остров, като общата площ на всичките острови в езерото възлиза на 107 km². Площта на водосборния басейн на езерото възлиза на 19 300 km².

През краткия летен сезон езерото е посещавано от множество любители на лова и риболова.

Първоначалното откриване на езерото според общоприетата версия се приписва на Самюъл Хиърн, служител на компанията „Хъдсън Бей“ през 1771 г.[2] по време на похода му на север към устието на река Копърмайн.

Вторичното, истинско откриване на Пойнт е извършено през юни 1821 г. от видния английският полярен изследовател Джон Франклин,[3] който му прави и първото топографско картиране.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пойнт (озеро)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​