Полет 17 на Малайзия Еърлайнс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полет 17 на Малайзия Еърлайнс
9M-MRD на летище в Пърт през август 2010 година
Кратки данни
Дата17 юли 2014 г.
МястоБлизо до Грабово, Донецка област, Украйна
Причинасамолетът е свален с ракета, изстреляна от руски „Бук“, докаран от военна част в Курск в деня на инцидента [1]
Самолет типБоинг 777-200ER
АвиокомпанияМалайзия Еърлайнс
Кодово име9M-MRO
МаршрутАмстердам – Куала Лумпур
Пътници283
Екипаж15
Загинали298
Оцелели0
Полет 17 на Малайзия Еърлайнс в Общомедия

Полет 17 на Малайзия Еърлайнс (MH17/MAS17) е редовен международен полет по линията АмстердамКуала Лумпур на малайзийската авиокомпания „Малайзия Еърлайнс“.

Според съобщение на авиокомпанията самолетБоинг 777-200ER“, извършващ такъв полет, изчезва от радарите на авиодиспечерите, летейки над Източна Украйна, на 17 юли 2014 година. Малко по-късно е съобщено, че са открити останките на самолета близо до село Грабово (на украински: Грабове) в Донецка област[2][3].

Мястото на авиокатастрофата е край границата на Донецка с Луганска област, на 35 километра от украинската граница с Русия. Този район е в зоната на Донбас, където се развива продължителен въоръжен конфликт.

Загиват всички 298 души на борда (283 пътници, 15 членове на екипажа)[4]. Води се разследване на причините за катастрофата.

След инцидента Русия и Украйна започват взаимни обвинения в свалянето на самолета.

На 17 юли 2014 г. в 19 часа по московско време информационният канал LifeNews съобщава за победа на донецките сепаратисти, които успели да свалят транспортен самолет Ан-26 на украинските ВВС. Този път около град Торез.[5]

Останките и телата на загиналите се намират на територия, контролирана от проруските бунтовници. През първите дни след инцидента те не дават възможност да се изследват черните кутии и въобще да се направи независимо международно разследване за свалянето на самолета. На 22 юли черните кутии все пак са предадени на холандското правителство.

Според Съвета по национална сигурност на САЩ самолетът е свален от проруските въоръжени формирования.

Според разследване на Федералната служба за разузнаване на Германия (на немски: Bundesnachrichtendienst, BND), самолетът е бил свален от проруските сепаратисти.[6]

В първи доклад, от септември 2014 г., международните следователи, ръководени от Холандия, казаха, че самолетът е бил „надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост“.

През август 2015 г. те идентифицираха елементи, които вероятно са били част от ракетна система земя-въздух „Бук“.[7]

През септември 2016 г. следователите казаха, че са „получили“ неоспорими доказателства, за да установят, че самолетът е бил свален от ракета „Бук“, пристигнала от Русия.

През май 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила самолета, е дошла от 53-та противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

На 19 юни тази година следователите обявиха, че са идентифицирали четирима заподозрени, които ще бъдат съдени от холандската прокуратура за убийство. Това са руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, и украинецът Леонид Харченко – високопоставени кадри на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Те са обвинени, че са ескортирали системата „Бук“ и че са причинили разбиването на самолета. Процесът срещу тях ще започне на 9 март 2020 г. в съд в Схипхол, близо до летището, откъдето потегли разбилият се самолет. Малко вероятно е заподозрените да присъстват на делото. Русия и Украйна не екстрадират своите граждани, съдени в чужбина. Те може да бъдат съдени задочно.

Следователите не изключват в бъдеще да бъде заведено дело и срещу други заподозрени. Те издирват членовете на екипажа за управление на системата „Бук“ и хора, които са били брънка от веригата на руското командване.

В деня на 5-ата годишнина от трагичното събитие служител от Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в Киев, че сепаратистът, организирал транспорта и докарал в Украйна ракетата, с която бе свален самолетът, е бил заловен преди две години и излежава присъда в украински затвор. Виталий Макаров обаче не идентифицира лицето и не обясни защо тази информация не е била съобщена по-рано. Той добави, че са идентифицирани над 150 души, замесени в транспортирането на ракетната установка до Украйна и обратно.[8]

През юни 2019 украинските тайни служби арестуват в Снижне (на окупираната от Русия територия на Украйна) бившия командващ противовъздушната отбрана на проруските сепаратисти в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) Володимир Цемах и го докарват в Киев. Той е сред главните заподозрени за трагедията от 17 юли 2014 г.

Русия поиска да получи Цемах като част от договорената с Украйна размяна на затворници и на 7 септември 2019 той бе предаден на руската страна по време на обмена на военнопленници, въпреки обръщението на евродепутати до Володимир Зеленски да не дава на Русия сепаратисткия командир [9].

Близките на загиналите при разбиването на самолета отделно поискаха от Европейския съд за правата на човека да „признае отговорността на Москва“ за катастрофата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. MH17 missile 'came from Russia', Dutch-led investigators say. BBC News Online. BBC. 28 September 2016. Посетен на 2 октомври 2016 г.
  2. Malaysia Airlines plane crashes on Ukraine-Russia border – live // telegraph.co.uk. Посетен на 17 юли 2014. (на английски)
  3. Crash: Malaysia B772 near Donetsk on Jul 17th 2014, aircraft was shot down // avherald.com. Посетен на 17 юли 2014. (на английски)
  4. Малайзийски пътнически самолет с 295 души се разби в Украйна, няма оцелели – vesti.bg, 17.07.2014
  5. life.ru
  6. Deadly Ukraine Crash: German Intelligence Claims Pro-Russian Separatists Downed MH17 // Шпигел, 19 октомври 2014. Посетен на 19 октомври 2014.
  7. www.mediapool.bg
  8. www.mediapool.bg
  9. www.clubz.bg

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]