Плурализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Политически плурализъм)
Тази статия е за понятието в политическата философия. За онтологичната система вижте Плурализъм (философия).

Плурализъм (на латински: pluralis) означава потвърждение или допускане на множество мнения, възгледи или гледни точки по даден въпрос. Употребява се както във философски, така и в научен или политически смисъл. Плурализмът е основен елемент на демокрацията. Уикипедия е типичен пример за плурализъм както по отношение на съставянето на статиите, така и по отношение на използвания език.

Политически смисъл[редактиране | редактиране на кода]

Политическият плурализъм дава възможност за легално съществуване на различни политически формирования, за свободно пропагандиране на идеи и възгледи, ако те не призовават към насилие, не ограничават правата и свободите на други граждани и не са насочени срещу националните интереси.

Конституцията на България[1] легитимира принципа на политическия плурализъм. Според чл. 11, ал. 1 политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.

Слабости[редактиране | редактиране на кода]

За да функционира плурализмът и да бъде успешен в дефинирането на общото благо, всички групи трябва да се съгласят на минимален консенсус. Следователно най-важната изходна стойност е тази на взаимното уважение или толерантност. Ако такъв диалог не е възможен, екстремизмът и физическото насилие вероятно са неизбежни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.parliament.bg // Архивиран от оригинала на 2010-11-28. Посетен на 2008-06-28.