Полтъргайст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Полтъргайст (от немски poltern – вдигам шум, и Geist – Дух) е рядък, неволеви и повтарящ се феномен свързан с:

  • различни шумове, премествания на предмети, появяване или изчезване на предмети
  • Поява на ектоплазма

Обяснение на този феномен търсят науките за паранормалното, окултизма и науката.

Хипотеза на паранормалните науки[редактиране | edit source]

Парапсихологията смята, че се касае за феномен на психокинеза, предизвикана от един или няколко души. Полтъргайст е силно психологическо преживяване, съпроводено от чувство за обсебване, халюцинация и смущения в съня. Явлението е описано и във фолклора. Изследваните случаи показват – че това не е свръхестествен феномен.

  • В мнозинството от случаите в близост има емоционален, неуравновесен подрастващ.
  • Полтъргайст често съпровожда хората при преместване в ново жилище рядко причинява телесни наранявания.

Полтъргайст-причини за създаване[редактиране | edit source]

Според голяма част от учените в паранормалната сфера полтъргайстът е дух на душа която не е могла да премине в отвъдното поради предизвикана смърт, при не обслужени панахиди или неритуално погребение.

Хипотеза на окултистите[редактиране | edit source]

За окултистите полтъргайстът, всъщност, е вид призрак, различаващ се от обикновените по способността си да се материализира в триизмерното пространство. Полтъргайстът най-често бива възприеман като източник на размирици и хаос.

Научни хипотези[редактиране | edit source]

Някои учени предполагат, че случаите, които не са явна измама могат да бъдат обяснени като обикновени психологически или физически феномени: самовнушение, статично електричество, магнитно поле, ултра и инфра звук, йонизация на въздуха. Също така е съпровождан от лошите мисли или деяния на хората които го виждат или чуват полтъргайстът може да се засече със специални камери имащи нощно виждане които го засичат под формата на ектоплазма която прилича на кълба които се движат бързо.За не повече от 1 секунда и изчезват .Изключително рядко се наблюдават случаи в които полтъргайстът посяга или наранява човек.

Християнство[редактиране | edit source]

От гледна точка на християнството, полтъргайст е проява на демонични сили и феноменът не може да бъде обяснен от официалната наука.