Пол ди Реста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пол ди Реста
Роден
16 април 1986 г. (38 г.)
Националност Великобритания
Кариера
Текущ отборФорс Индия
Състезания39
Шампион-
Победи-
Подиуми-
Точки73
Първи позиции-
НБО-
Първи старт2011 Австралия
Първа победа-
Последна победа-
Място за сезон 2013 – (0 т.)
Пол ди Реста в Общомедия

Пол ди Реста (на английски: Paul di Resta) е пилот от Формула 1. Роден е на 16 април 1986 г. в Ливингстън (Великобритания). Настоящ шампион е в шампионата за туристически автомобили на DTM, а също така е и пилот на отбора на Форс Индия във Формула 1.

Първи стъпки[редактиране | редактиране на кода]

Започва кариерата си с картинг. В периода 1994 – 2002 година е в различни шампионати с карт машини, като през сезон 2001 печели шампионата на JICA.

Формула Серии[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2002 година преминава към едноместните формули. Състезава се в британските серии на Формула Рено с екипите на Еуротек Моторспорт и Мейнър.

С последния преминава към Формула 3 през 2005 година, когато завършва и десети в класирането. Следващия сезон той прекарва в ASM Formule 3, като спечелва шампионата с общо пет победи в отделните състезания, побеждавайки бъдещия пилот и световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел.

ДТМ[редактиране | редактиране на кода]

От 2007 година Ди Реста се подвизава в ДТМ с Мерцедес, а впоследствие преминава в тима на HWA. През 2010 младият шотландец печели три състезания и става шампион, след като успява да измъкне титлата от ръцете на Бруно Шпенглер в последното състезание в Китай. Преди последния старт Шпенглер води в генералното класиране, но в квалификацията остава едва 17-и и не успява да се придвижи по-напред в състезанието, а същевременно втората позиция на ди Реста му е напълно достатъчна, за да си осигури титлата с три точки преднина.

Форс Индия[редактиране | редактиране на кода]

ди Реста с Форс Индия в 2011 Канада.

Британецът бива предложен от Макларън за пилот на Форс Индия още през 2009 година, но Виджай Маля и компания се спират на Джанкарло Фисикела, Адриан Сутил и Витантонио Лиуци.

В края на сезона, след като Фисикела се премества във Ферари, Пол ди Реста участва в тест с отбора на Форс Индия. Впоследствие той участва в още няколко серии от изпитания през 2010, а на 26 януари 2011 година е потвърден официално за съотборник на Адриан Сутил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]