Поморийско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Поморие и Поморийското езеро на север

Поморийското езеро е лагуна, разположена северно от град Поморие. Езерото е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига и само в южната си част има свързващ канал, чрез който се осъществява притока на морска вода.

Площта му е около 7 - 8,5 кв. км, дължината 6,7 км, ширината 1,8 - 2 км, дълбочината 1,4 м,а солеността 6 - 8%. Използва се за добив на сол и лечебна кал.

Над езерото минава Виа Понтика - една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. 269 различни вида птици са наблюдавани в района на влажната зона.

От 2010 г. на южния бряг на Поморийско езеро работи посетителски и природозащитен център. В близост до центъра е и единственият в страната Музей на солта.

С цел опазване на редките и застрашени видове и местообитания Поморийско езеро и прилежащите територии са обявени за Защитена местност по българското законодателство (2001), за Рамсарско място по смисъла на Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони и водолюбивите птици и е един от 10-те български сайта в световния списък на Конвенцията, регистриран с № 1229. През 1998 г. Поморийско езеро е обявено за Орнитологично важно място за птиците, а от 2007 г. официално е включено от Министерски съвет в Европейската екологична мрежа Натура 2000 като защитена зона по Директивата на ЕС за птиците и защитена зона по Директивата на ЕС за местообитанията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]