Портал:Биографии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал „Биографии“

Icon

Биография (от гръцките думи bíos (βίος), означаваща 'живот', и gráphein (γράφειν), означаваща 'пиша') е жанр в литературата и киното, който представлява относително пълно представяне на значимите събития от живота на дадена личност. Докато обект на биографията може да е измислена личност, то понятието биография се употребява предимно за животоописанието на реални хора. Противно на другите видове описания на човешкия живот като профилите и curiculum vitae, биографията е дълъг наративен жанр, чрез който се прави опит да се интерпретира и обясни характера на личността, поставена в даден социален контекст.
редактиране 

Избрана статия

Credit: Bert Verhoeff
Алексаандър Исааевич Солженицин е руски писател, драматург, историк и дисидент от втората половина на XX век. Основните му произведения са свързани с историята на Русия: Архипелаг Гулаг, В първия кръг, Червеното колело, Матрьонината къща. Благодарение на него хората извън Съветския съюз научават за системата на съветските лагери за принудителен труд ГУЛАГ.

Участник е във Великата отечествена война, но още по време на войната е арестуван и изпратен в лагер. Реабилитиран през 1956 г., работи като учител и започва да пише. Първото му произведение Един ден на Иван Денисович е публикувано в списание „Новый мир“ през 1962 г. и се превръща в литературно събитие. В същото списание публикува и още няколко разказа, но скоро отношението на официалните власти се променя поради критичното му отношение към съветските порядки, което се запазва през цялото време на живота му в СССР. Удостоен е с Нобелова награда за литература за 1970 г., но съветските власти не печатат произведенията му, а те се разпространяват в СССР чрез самиздат и се печатат в чужбина. След като „Архипелаг Гулаг“ е публикуван в чужбина, през 1974 г. Солженицин бива прокуден от родината си. Живее известно време в Швейцария и САЩ, но след разпадането на СССР се завръща в Русия през 1994 г. Избран е за академик на Руската академия на науките (1997).

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Избрана картинка

Credit: Pokipsy76
Хумористично анимирано изображение на английския философ, математик и физик Исак Нютон, вдъхновено от прословутата история за падащата ябълка и откриването на гравитацията.
редактиране 

Сродни Уикимедия

Биографии в Уикицитат     Биографии в Уикикниги     Биографии в Уикиизточник     Биографии в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки