Портал:Византия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал „Византия“

Византийска империя, Византия или Източна Римска империя са модерни названия (от XVII в. насам) на източната част от Римската империя, с главен админстративен център Константинопол, просъществувала до 1453 г. Територии, които принадлежат на Византия за кратък или по-продължителен период, са Мала Азия, Балканите, Далмация, Италия, Египет, Сирия, Палестина, Армения, Абхазия, по-голямата част от северното крайбрежие на Африка, средиземноморските острови и други. Освен християнската религия в развитието на Византия влияние оказват наследени от античността елинистистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен посредник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад и улесняващ разпространението на християнската религия сред балканските и славянските народи през средните векове.
редактиране 

Избрана статия

Фьодор Иванович Успенски (на руски Фёдор Иванович Успенский) е руски историк-византолог и археолог — един от най-видните представители на позитивистичната школа в руската историография. Преобладаваща част от трудовете му са посветени на обществено-политическата и кулутурна история на Византия и отчасти — на мястото на славяните в историческото развитие на империята. Според него византийския обществен модел се крепи на три стълба: селската община, православието и силната императорска власт. Децентрализацията и упадъкът на селската община според Успенски са в основата на упадъка на империята и на нейната гибел. Автор е на тритомна история на Византийската империя (1913-1948). През 1915-1928 година е редактор на "Византийский временник".още »

редактиране 

Знаете ли

  • ... кой император е наричан Брадатия?
редактиране 

Може да сте полезни

редактиране 

Избрана картинка

Натан съди цар Давид, страница от Парижкия псалтир (Ms Grec 139, f. 136v) – най-известния византийски илюстрован ръкопис от времето на Македонския ренесанс, средата на X век.
редактиране 

Категории

редактиране 

Императори

редактиране 

Сродни Уикимедия

Византия в Уикицитат     Византия в Уикикниги     Византия в Уикиизточник     Византия в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки