Портал:Езикознание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Езикознание

Syntactic tree
Syntactic tree

Езикознанието (също и като лингвистика, от английски linguistics и френски linguistique) e научното изучаване на езика и има два големи дяла: теоретична лингвистика и приложна лингвистика. Тези, които се занимават с изследването и изучаването на езиците се наричат езиковеди или лингвисти.

Теоретичната (или обща) лингвистика обхваща пет основни под-полета: фонетика (изучаването на изолираните звукове в речта), фонология (изучаването на звуковите системи на речта и тяхните репрезентации в ума), морфология (изучаването на граматическите правила за формиране на думите), синтаксис (изучаването на подредбата на думите в смислови изрази или изречения), семантика (изучаваща значението) и прагматика (която изучава значението в контекст), които всички заедно позволяват да бъдат описани начините, по които езикът носи значения и предава информация от един говорещ на друг. Приложната лингвистика обхваща различни полета като социолингвистика, компютърна лингвистика, езиково обучение, изучаване на чужд език, психолингвистика и други.


Езици[редактиране на кода]

Знаете ли...[редактиране на кода]

Коя позната азбука е по-древна от писмеността деванагари използвана за изписване на основния и богослужебен език на индуизма, будизма и джайнизма?