Портал:„Скорпиънс“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Портал:Скорпиънс)
Портал Скорпиънс

Скорпиънс (на английски: Scorpions) е германска рок група, създадена през 1965 г. в Хановер, Западна Германия, от Рудолф Шенкер. Това е една от най-известните и най-дълго съществуващите рок групи в света, както и първата неанглосаксонска рок група, която постига успех с международно значение със станалия синоним на групата мелодичен хевиметъл, включващ и „мощни рок балади“. Този звук трайно олицетворява идентичността на Скорпиънс, те са и една от групите, които определят специфичното звучене на рок музиката през 1980-те. Съставът от периода 1978 – 1992 г., е най-успешният за групата и включва Рудолф Шенкер (ритъм китари), Клаус Майне (вокали), Матиас Ябс (основни китари), Франсис Буххолц (бас) и Херман Раребел (барабани). Единственият постоянен член на групата е Рудолф Шенкер, въпреки че Клаус Майне участва във всички албуми на Скорпиънс, докато Матиас Ябс е постоянен член от 1979 г., а басистът Павел Мончивода и барабанистът Мики Дий са в групата съответно от 2003 г. и 2016 г. В ранните години на групата през 1970-те, когато китаристът Улрих Джон Рот е част от състава, музиката на Скорпиънс се определя като хардрок. След напускането му през 1978 г., Рудолф Шенкер и Клаус Майне успяват да поемат контрола над групата, като това им дава почти цялата власт в композирането на музиката и писането на текстовете. Матиас Ябс се присъединява през 1978 г., а със свирения от него мелодичен рок и оказаното влияние на продуцента Дитер Диркс в групата, Скорпиънс променят звученето си към мелодичен хевиметъл, примесен с лирични „мощни рок балади“. През следващото десетилетие групата постига влияние, одобрение от музикалните критици и значителен търговски успех с албумите Animal Magnetism (1980), Blackout (1982), Love at First Sting (1984), World Wide Live (1985), Savage Amusement (1988), както и с тяхната най-продавана компилация Best of Rockers 'n' Ballads (1989), всичките наградени с най-малко по една платинена награда в САЩ.

Те са една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката, според различни източници, продажбите на групата са около 100 милиона броя по цял свят, от които 10,5 милиона сертифицирани в САЩ. Всички техни издания с издадени сертификати за рекорден брой продажби, достигат многократно златен, платинен и мултиплатинен статус в различни страни по света. Списание Ролинг Стоун определя Скорпиънс като „героите на хевиметъла“, a Ем Ти Ви ги нарича „посланици на рока“. Някои от престижните отличия, които притежават, са три Световни музикални награди, звезда на Рок стената в Холивуд и присъствие в постоянната експозиция в Залата на славата на рокендрола. През 2015 г. групата отбелязва своята 50-а годишнина.

Вижте повече...


Избрани биографии
Рудолф Шенкер

Рудолф Шенкер (на немски: Rudolf Schenker) е немски китарист и автор на текстове на създадената през 1965 година рок група Скорпиънс. Първоначално Рудолф Шенкер изучава професиите на електротехник и фотограф. Той живее в областта Швармщед, до Хановер. Познат е с желанието си да свири само с китари тип Gibson. Рудолф е по-големият брат на китариста Майкъл Шенкер, който в предишни години също е бил член на Скорпиънс. Негова запазена марка е „Шенкер-ротор“, при което той върти дясната си ръка. Шенкер се счита от някои фенове за „душата“ на Скорпиънс, затова че той е основна движеща сила в групата. Създава много песни на високо музикално и лирическо ниво, въпреки че в повечето песни на Скорпиънс, китарните сола се изпълняват от Матиас Ябс, но има и изключения, при които Рудолф прави сола, като Wind of Change, „Always Somewhere“, Still Loving You, „As Soon as the Good Times Roll“, „Through My Eyes“ и Big City Nights

Вижте повече...


Клаус Майне

Клаус Майне (на английски: Klaus Meine) е вокалист на Скорпиънс, роден е на 25 май 1948 година в Ведермарк, Западна Германия. Клаус Майне е емблема в историята на Скорпиънс, както Джон Ленън за Бийтълс и Фреди Меркюри за Куийн. Още на 10-годишна възраст започва да пее, а малко по - късно баща му подарява първата китара. Първоначално той се изявява, като вокалист на групата Коперникус. През 1970 година след разговори с Рудолф Шенкер и неговият брат Михаел, Клаус Майне се присъединява към Скорпиънс и още от самото начало става ясно, че той ще бъде вокалистът на групата. За кратък период от време след световното турне Animal Magnetism Tour през 1981 година загубва гласа си и претърпява две операции. Завръща се и изпява всички песни за албума Blackout.

Вижте повече...


Херман Раребел

Херман Раребел с рождено име Херман Ербел (на немски: Herman Rarebell роден Hermann Erbel) е германски музикант, в периода 1977 - 1995 барабанист на Скорпиънс.

Завършва обучението си специалност барабани и пиано във висшето музикално училище в Сарбрюкен. По-късно заминава за Англия, където през 1977 година в Лондон се присъединява към Скорпиънс, започвайки кариерата си като барабанист и композитор. С групата издава албума Animal Magnetism през 1980, след което тръгват на световно турне и заедно след това издават пет платинени албума. Отличен е с наградите Ехо и Световни музикални награди. Има издадени 78 златни и 30 платинени плочи.

Вижте повече...


Матиас Ябс

Матиас Ябс (на английски: Matthias Jabs), роден на 25 октомври 1955 година в Хановер, Германия, е немски китарист и автор на песни, член на най-успешната германска рок група Скорпиънс.

Той прави китарните сола на повечето песни. Използва предимно китари тип Гибсън Експлорър и дори е създал модел, наречен Експлорър 90, заради тялото, чиито размери са 90% от тези на стандартните Експлоръри. Освен това е прочут със свиренето си на Толк бокс на няколко песни като The Zoo от албума Animal Magnetism, „To Be No.1“ от Eye II Eye, „Money And Fame“ от Crazy World, „Media Overkill“ от Savage Amusement, „Can You Feel It“ от Unbreakable и други.

Вижте повече...


Избрани статии
Албум
World Wide Live (на български: На живо из широкия свят) е албум на германската рок група Скорпиънс, издаден през 1985 година. Той е записан по време на световното турне Love at First Sting Tour (1984 – 1986) за представянето на албума Love at First Sting от 23 януари 1984 до 7 февруари 1985 година. World Wide Live достига до номер 18 в Англия и номер 14 в САЩ. Записите са направени в САЩ, Южна Америка, Япония и Европа. Световното турне за представянето на Love at First Sting продължава година и половина, Скорпиънс изнасят повече от 200 концерта пред повече от 2 200 000 зрители. Изминават повече от 80 000 км с 48 тонната си техника, разпечатани са над 500 000 информационни плаката, а музикантите дават над 1000 интервюта. По време на концертите Херман Раребел използва около 1000 палки, Рудолф Шенкер, Матиас Ябс и Францис Буххолц докосват над 10 000 пъти струните на своите китари. Албумът получава предимно положителни отзиви в международната преса. Бари Вебер от Allmusic го описва като един от най-добрите албуми на Скорпиънс, и че е абсолютно задължително за феновете на на този жанр.

Вижте повече...


Дискография
Дискография на Скорпиънс
Издания
Студийни албуми21
Концертни албуми6
Компилации50+
EP-та2
Сингли92+
Видео албуми14
Музикални видеоклипове43
Трибюти и албуми с кавър версии1
Промоционални видеоклипове10
Странични проекти1
Демота1

Дискографията на Скорпиънс представлява списък с всички албуми, сингли, компилации, видео издания и видеоклипове, включващи позиции в класациите, продажби и сертификати в различни държави. През 1972 г. Скорпиънс подписват с Брейн Рекърдс за да издадат първият си албум. След това преминават към Ар Си Ей Рекърдс, с които издават четири албума в Европа, Северна Америка и Япония. Мъркюри Рекърдс започва да издава албуми на група през 1979 г., следващото десетилетие е най-успешното за групата, като Мъркюри Рекърдс рекламират Скорпиънс изключително много в САЩ, което от своят страна допринася за това те да попаднат сред най-продаваните музикални групи в света.

Вижте повече...


Турне
„Taken by Force Tour“ е първото световно концертно турне на германската рок група Скорпиънс, то е в подкрепа на албума Taken by Force издаден през 1977 година. Освен датите в Европа, групата за първи път отива в Япония, където изнася четири концерта в Токио, Нагоя и Осака. Когато пристигат на летището в Токио, групата е посрещната от многобройно техни фенове и получават възможността да се изявят, като рок звезди. Този комерсиален подход от страна на звукозаписната компания Ар Си Ей Рекърдс, която прави всичко възможно да представи германците на световните музикални пазари не се харесва на Улрих Джон Рот и той напуска Скорпиънс веднага след турнето. След завръщането си в Германия, групата издава първият си концертен албум Tokyo Tapes през 1978 година, който включва песни записани на живо от изявите им в Япония.

Вижте повече...


Песен
Still Loving You(на български: Все още те обичам) е мощна рок балада на немската рок група Скорпиънс от албума Love at First Sting издаден през 1984 година, тя достига 64-та позиция в Билборд Хот 100 и 1-ва във Франция. Песента е композирана от китариста Рудолф Шенкер, текстът е на Клаус Майне. Рудолф Шенкер написва музиката още през 1979 година (тоест, пет години преди излизането на албума Love at First Sting), но официално песента започва да се записва през 1983-1984 година. Противно на своите навици, Рудолф Шенкер осигурява китарното соло, а Матиас Ябс изпълнява ритъм-частите. Това е една от най-известните рок балада писана някога, считана за класика в жанра. Песента представлява епична рок балада с продължителност шест минути: основата на песента, музиката, лесно разпознаваеми сола и внимателен вокален звук от Клаус Майне. Текстът е съставен от два дълги стиха и два припева, последният припев се повтаря, като това води до едноминутно китарно соло, като заключението на песента.

Вижте повече...


Други
Избрана снимка
Рудолф Шенкер и Клаус Маине в София на 16 декември 2013 година в зала Арена Армеец, по време на последния концерт на Скорпиънс в България, като част от най-продължителното световно турне на групата Get Your Sting and Blackout World Tour


Новини
  • 14 февруари 2015, Целият албум Return to Forever е качен и пуснат за слушане в интернет, като продължителността на песните е една минута. Вижте повече...
  • 13 февруари 2015, Още една песен от албума Return to Forever - „Delirious“ също е налична са сваляне от iTunes. Вижте повече...
  • 9 февруари 2015, В Берлин е отпразнувана премиера на филма Forever and a Day. Вижте повече...
  • 8 февруари 2015, Още една песен от албума Return to Forever - „Rock n Roll Band“ също е налична са сваляне от интернет. Вижте повече...
  • 28 януари 2015, Пуснати са билети за премиерата на филма Forever and a Day, която ще бъде на 7 февруари 2015 година в Берлин. Вижте повече...
  • 26 януари 2015, Групата съобщава, че съвсем скоро ще излезе новият им видеоклип от Return to Forever. Вижте повече...
  • 22 декември 2014, Скоприънс ще издадат през месец февруари 2015 година филм наречен Forever and a Day, сниман от Катя фон Гарниер по време на Get Your Sting and Blackout World Tour. Вижте повече...


Категории и Свързани статии
За да се покажат всички подкатегории кликнете върху ►
Категория Скорпиънс не беше намерена
Знаете ли че...
  • ... Virgin Killer е първият златен албум на Скорпиънс?
  • ... Най-бързо продаваният им албум Blackout е и първият им номер едно албум?
  • ... No One Like You е единственият им сингъл, който достига до първа позиция в САЩ?
  • ... Love at First Sting става златен и платинен в САЩ още преди да бъде издаден, след като предварително там се поръчват 600 000 бройки?
  • ... През 1984 година, Скорпиънс стават първата немска рок група, която изнася концерти в Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, и че по това време участват едновременно в класациите на САЩ с три албума: Animal Magnetism, Blackout и Love at First Sting?
  • ... Във Франция сингълът Still Loving You достига до първа позиция и се продава в над 1,7 млн. бройки?
  • ... Албумът Crazy World е награден с един сребърен, единадесет златни и десет платинени сертификата в десет държави?
  • ... Wind of Change застава на първава позиция в класациите на единадесет държави, и че песента е избрана за песен на мира?
  • ... Скорпиънс е втората западна рок група, която прави концерт в България след промените на 10 ноември 1989 година?
  • ... На летището в Краков през 2000 година, групата свири пред 850 000 зрители?
  • ... В осем от десет песни написани от Клаус Майне текстът се отнася за любовта?
  • ... Това е най-успешната немска група от континентална Европа, и първата неанглосаксонска рок група, която постига успех с международно значение?
Теми
Свързани портали и статии
Портал:Музика Рок музика Хардрок Хевиметъл :Портал:Изкуство
Портал:Музика Рок музика Хардрок Хевиметъл Портал:Изкуство
Сродни проекти