Портал беседа:Филми

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Актьори и актриси[редактиране на кода]

Всъщност, категориите за актьорите и актрисите са тук: Категория:Актьори и актриси. --Webkid 10:32, 13 дек 2004 (UTC)

ок, не ги знаех, благодаря, сега ще ги коригирам --Димитър Цонев 10:52, 13 дек 2004 (UTC)

Всъщност смятам, че сегашните категории са безкрайно ограничаващи и общи; разделението, което бях предложил в първия вариант е по-добро; актрисите и актьорите трябва да се отделят, защото рано или късно списъците ще нарастнат дотолкова, че това да се наложи само. И, смятам, вместо да се налага да се правят по 1000 редакции, това да се направи още сега, в първоначалния етап на работа. --Димитър Цонев 17:16, 14 дек 2004 (UTC)

Всъщност това са глупости. Как така хем са ограничаващи (т.е. покриват малка област), хем са общи (покриват голяма област)? Виж en:Category:American actors — не мисля, че има някакъв проблем с големи категории. Не е нужно да се разбива на мъже и жени. Така е с абсолютно всички други категории за човешки професии. А и не вярвам категорията ни да стане голяма колкото тази в ен:, по простата причина, че само около 100-на (най-много) американски актьори си заслужават статии. Да не говорим, че няма смисъл за отделни Категория:Румънски актьори и Категория:Румънски актриси, да речем. Най-вероятно единствената по-голяма категория ще бъде за българските актьори и актриси. Но и тя няма да е по-голяма от en:American actors. Та това ми е мнението, може би не се изразих ясно; ще разбера по-късно това. --Webkid 01:12, 16 дек 2004 (UTC)

Нова категоризация и реорганизация[редактиране на кода]

Започнах на своя глава разделяне на актьорите от актрисите по категории. Причините обясних на Борислав, част от тях има и малко по-горе. Основното, което ме накара да предприема стъпката е наличието на 4 категории за Чили, 2 категории за комедийни филми и пр. категории, привзети от другоезични Уикипедии, организирани по съвсем различен начин. Ако на някой решението ми не се хареса и реши да възвърне нещата по старому, ок, ще се съглася, въпреки че не съм съгласен и ще работя по този "осъкатен", според мен, модел. --Димитър Цонев 20:08, 19 дек 2004 (UTC)

Добре, не е толкова голяма болка за умиране за мен. Съгласявам се да не използваме "... актьори и актриси". Само не разбрах няколко неща: 1. защо "... актьори и актриси" е хем ограничаващо, хем общо 2. защо е нужно да се създават отделни категории за актьорите и актрисите, след като нямаме антрополози и антроположки, нямаме президенти и президентки и въобще няма нито една категория, която да е разделена на мъже и жени. По същата логика трябва да направим категории за писателки, българки, министърки и т.н. Не е нужно да имаме отделни категории. Ако един фен на американското кино дойде в Категория:Американско кино, много по-лесно ще му е с една категория да работи, отколкото с две -- ако да речем има любими и актьори, и актриси. Страницата няма да се препълни. Сам виждаш, че като се види Пълен преглед на категорията за актьорите и актрисите, няма никакъв проблем с големината й.
Да обобщя -- нека не използваме Категория:.. Актьори и актриси, а да използваме Категория:.. Актьори. Ако обичаш, копирай причините, поради които сте решили да се направят две категории. --Webkid 20:44, 19 дек 2004 (UTC)

Предложение[редактиране на кода]

Май никой не е пипал тук отдавана:-). Не е ли хубаво този портал да се преименува "Кино"?--Радостина 20:16, 15 април 2007 (UTC)[отговор]


Кой ще ми помогне да подредим „Категория:Филмови награди“? Mix-pix 15:22, 2 март 2009 (UTC)[отговор]