Портретът на Дориан Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Портретът на Дориан Грей
The Picture of Dorian Gray
Lippincott doriangray.jpg
Оригинален език английски
Автор Оскар Уайлд
Първо издание 1890 г.
Издателство Lippincott's Monthly Magazine
Жанр роман
Портретът на Дориан Грей в Общомедия

„Портретът на Дориан Грей“ (на английски The Picture of Dorian Gray) е роман от Оскар Уайлд, издаден за пръв път през 1890 г. Той е сред най-популярните произведения на Уайлд и единственият роман в творчеството му.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Дориан Грей (Dorian Gray) е младеж, надарен с изключителна физическа красота, от която всички се възхищават. След като неговият приятел, художникът Базил Холуърд (Basil Hallward), му нарисува портрет, Дориан се възгордява от красотата си. Той си пожелава да остане завинаги млад, а портретът да старее вместо него. Желанието му се сбъдва и лицето на омагьосания портрет не само старее, но и разкрива всички пороци и грехове, на които героят става жертва. В лицето на лорд Хенри (Lord Henry) Оскар Уайлд представя умела карикатура на английската аристокрация от края на 19-ти век и осмива порядките и предразсъдъците на викторианското общество. Неподражаемият диалог, изпълнен с хумор и остроумие, е запазена марка на Уайлд както и основно достойнство на книгата.

Основни теми[редактиране | редактиране на кода]

"Портретът на Дориан Грей" е скандален роман, разкриваща противоречивата човешка природа и вечните стремежи на човека за безсмъртие, вечна красота и слава. Тези стремежи водят до душевна деградация и обвързват нравствеността във вериги. Идейните внушения на книгата силно напомнят за тези във "Фауст". Основна в романа е също темата за суетата, лудостта и отчуждението. Повече от век новите поколения читатели продължават да се вълнуват от вечната дилема, поставена от Уайлд в този роман: "Каква полза има човек да спечели целия свят, ако погуби душата си?" (вж. същите думи на Иисус Христос в Евангелие от Марк 8:36)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за