Португалска инквизиция

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Португалската инквизиция е католическа институция, отговаряла за прилагането и изпълнението на католическото църковно право и образование и участвала в преследвания на религиозните малцинства.

Заедно с Испанската са 2-те инквизиции, учредени на Пиренейския полустров. Създадена е през 1536 г. по искане на краля на Португалия Жоао III и просъществува до 1821 г. През 1580 г., след съюзяването на Португалия с Испания, Португалската инквизиция достига в Бразилия, най-голямата португалска колония[1].

„Португалската инквизиция“, миниатюра от Ален Мале

Въпреки че официално Португалската инквизиция започва дейността си при управлението на крал Жоао III, то нейната дейност започва от 1492 г. насетне, когато към страната започва масово преселение от Испания на евреи, изгони по инициатива на Торквемада от Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска.

Португалската инквизиция, както и Испанската, е продиктувана и осъществявана от местната власт, а не от Папството, въпреки че основанието за нейното въвеждане е религиозно и формално осъществява дейността си под егидата на папата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Атали, Жак. Евреите, светът и парите, стр. 308-310 (Португалските колонии). Рива, ISBN 954-320-002-5, 2009.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]