Порт Жантил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Порт Жантил
Порт Жантил (Габон)
Red pog.png
Порт Жантил
Страна Флаг на Габон Габон
Порт Жантил в Общомедия

Порт Жантил (на френски Port-Gentil, население през 2001 г. около 125 000) е вторият по големина град в Габон и най-голямото пристанище. Градът е център на габонскота нефтена и дървопреработвателна индустрии. Градът е заобиколен с гора и местността не е свързана с път с останалата част на страната. Порт Жантил е разположен близо до нос Лопез, най-западната точка на Габон.

Градът е построен на остров Манджи в делтата на река Огове от французите, които подписват мирен договор с племето Орунгу през 1873. Градът е използван за лагер на експедициите на де Браза във вътрешността на страната, а през 1894 в него е създадена митница.

Пристанището е кръстено на Емил Жантил през 1900 и значението нараства след мисията, която води през 90-те години на 19 век. След края на Първата световна война става пристанище за дървесина, но се разраства бързо след като „Елф“ започва да прави проучвания за наличие на нефт в района.

Градът е известен с хотелите си и нощния живот, а като атракции за туристите — Църква „Св. Луис“ (построена през 1927), зоологическа градина, казино, плажове, както и дивите зверове в близките блата.