Поща на Суверенния Малтийски орден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пощенски кутии на Суверенния Маллтийски орденв централата им в Рим – Малтийския дворец.

Поща на Суверенния Малтийски орден (на латински: Vehicularis Deus Ordinis Melita или на италиански: Sovrano militate ordine di Malta) – куриерска и пощенска служба, обслужваща нуждите на Малтийския орден. Издава собствени марки.

Куриерската и пощенска служба е основана през 1571 г. за нуждите на ордена на хоспиталиерите (предшествениците на Суверенния Малтийски орден) в Малта (1530 – 1798). Тя поддържа връзката между Малта и другите клонове на Ордена в Европа. От 1612 г. тази служба става достъпна за населението на Малта, а към средата на 18 век количеството на кореспонденции се увеличава неколкократно, което довежда до увеличение на пощенската тарифа. През 1834 г. Орденът се установява в Рим[1].

Съвременната история на пощите на Малтийския орден започва на 20 май 1966 година, когато е учредена неговата пощенска администрация – Poste Magistrali[2].

Признаване по света[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време Суверенният Малтийски орден е сключил редица други пощенски договори. Марките на Малтийския орден се признават в 64 държави по света, като Италия ги признава наред с тези на Светия престол и тези на Сан Марино. Въпреки това Всемирния пощенски съюз не признава марките на Ордена[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мальтийский орден // Филателистическая география. Европейские, зарубежные страны / Н. И. Владинец. – М.: Радио и связь, 1981. – 160 с
  2. Prantner R. Malteserorden und Völkergemeinschaft. – Berlin, 1974. – S. 79
  3. Member countries – S (англ.). The UPU. Universal Postal Union.