Пражкото гробище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пражкото гробище
Il cimitero di Praga
Praha Jewish Cemetery 2003.jpg
Оригинален език италиански
Автор Умберто Еко
Първо издание 2010 г.
Италия
Издателство Bompiani (2010) и Бард (2012)
Жанр исторически роман

Преводач Стефан Тафров
ISBN ISBN 978954655281

"Пражкото гробище" е исторически роман от Умберто Еко, превърнал се в бестселър още с излизането си на книжния пазар, след което незабавно предизвиква скандал с обвинения в зле прикрит антисемитизъм към автора[1].

Централната тема на романа се опитва да разнищи зараждането на съвременния антисемитизъм в средата на 19 век, и по-точно се спира върху изготвянето на "Протоколите на Сионските мъдреци", които най-вече създават предпоставките като текст, за да се наложи тезата след революциите в края на Първата световна война за съществуването на световен жидомасонски заговор.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пражкото гробище е старото еврейско гробище в центъра на Прага, където е погребан Юда Льов Бен Бецалел, главен равин на града през XVI-XVII век, създател на легендарния Голем - същество направено от нежива материя и одухотворено от човека.

Историческият роман на Еко е издържан в духа на романите с продължение, които са били много популярни в средата на XIX век - времето на възникването на съвременния антисемитизъм.

Според автора единствено само главният герой на произведението е измислен като събирателен образ на века - нотариусът Симоне Симонини, който фабрикува фалшиви досиета през ХІХ век. Той произвежда, купува и продава компромати на тайните служби на Франция, Прусия и Русия. Симонини е убеден антисемит, който е разбрал, че на мнозина им е изгодно да обявят за враг някой евреин и да му припишат всевъзможни грехове. Всички герои от "Пражкото гробище" са реални.[2]

Книгата свързва в една мъчно доловима и проследима сюжетна нишка много исторически събития, като аферата Драйфус, Парижката комуна, Рисорджименто, войни, революции, заговори, интриги и покушения заляли основно Европа през втората половина на 19 и първата половина на 20 век.[2]

Край на разкриващата сюжета част.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Романът не се приема еднозначно от критиката[1], макар че тиражът му бързо се изчерпва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Скандалът с Пражкото гробище на Умберто Еко, в. Култура
  2. а б Анотация на „Пражкото гробище“, Helikon.bg


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]