Преслава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Преслава (певица))
Вижте пояснителната страница за други личности с името Преслава.

Преслава
българска певица
Родена
Петя Колева Иванова
26 юни 1984 г. (39 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимПреслава, Preslava
Стилпопфолк, поп музика
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 2004 г.
ЛейбълПайнер
Семейство
Братя/сестриИвелина Колева
ПартньорПавел Лазаров
ДецаПаола Лазарова (р. 2018)

Уебсайтpreslava-world.com
Преслава в Общомедия

Преслава Колева Иванова (преди 2018: Петя Колева Иванова[1]), по-известна само като Преслава, е българска попфолк певица. Тя е изпълнител от каталога на музикална компания „Пайнер“.[2] Печелила е повече от 60 награди през кариерата си, сред които най-престижни са песен, певица и музикален идол на годината.

Биография

Родена е на 26 юни 1984 г. в Добрич,[3] в семейството на Янка и Кольо Тончеви – шивачка и международен шофьор. Има сестра, която е с три години по-голяма, и е народна певица от музикална компания „Пайнер“ – Ивелина Колева. На 14 септември 2018 г. Преслава ражда дъщеря си Паола.[4]

Преслава е завършила музикалното си образование в училище по изкуствата СОУ Св. Климент Охридски в Добрич, със специалност фолклорно пеене и музикален инструмент гъдулка.[5] Едва 7-годишна изпява първата си песен с оркестър – „Тръгнала ми е Милена“. На 14 години участва във Великденското добруджанско надсвирване в гр. Генерал Тошево. Макар и против волята на родителите си, започва да пее още от 15-годишна по заведения. В ученическите си години със свои съученици сформират оркестър и го кръщават „Шанс“, а първия оркестър, с който е работила професионално е формация „Мега“. През лятото на 2003 г. Милко Калайджиев я открива за голямата сцена и я кани да пее с неговия оркестър в редица заведения по Черноморието, като преди това тя взима участие в клиповете към песните „Дръж ме да не падна“,[6] „Не отказвам на жена“ и „Танцувай с мен“.[7] Само няколко месеца по-късно Петя вече е част от музикална компания „Пайнер“ под творческия псевдоним Преслава.[8]

Притежава плътен и лесно разпознаваем глас – мецосопран. Способна да пее много стилове музика – попфолк, фолклор, поп, рок, джаз.[9] Тя е първата певица, носителка на отличието „Музикален идол“ на телевизия „Планета“,[10] и единствената в историята на попфолка, чиито общи титли „Певица на годината“ се изчисляват на 13. Певицата също така е отличена и с две международни награди за Най-популярна българска певица в чужбина и за Балканска звезда на Международните музикални награди съответно в Черна гора и в Истанбул[11][12] Освен това тя е от най-награждаваните български певици – нейните отличия и награди са почти 60 на брой, придобити за 10 години.[13]

Музикална кариера

2005 г.

През април 2005 г. Преслава издава песента „Дяволско желание“, а през юни се появява „Завинаги твоя“. Певицата е поканена да участва в националното лятно турне Планета прима 2005. През ноември излиза вторият ѝ албум „Дяволско желание“, а пилотната песен към него е „Финални думи“. Албумът съдържа 12 песни, от които 4 са с видеоклипове. В последните дни на 2005 г. Преслава приключва реализацията на албума, заснемайки видео на песента „Нямам право“. От новите песни, които не успяват да получат клип най-силно изпъква баладата „Безразлична“.[14]

2006 г.

През пролетта на 2006 г. Преслава пуска „И когато съмне“. Няколко месеца по-късно става рекламно лице на мастика Карнобатска и заснема клип към рекламната песен – „Предай се на желанието“. Отново взема участие в националното лятно турне на Планета. През лятото излиза първият дует на Преслава и Борис Дали – „Първи в сърцето“. През есента излиза видеоклипът на „Заклевам те“, като в същото време певицата пуска третия си пореден албум – „Интрига“, който съдържа общо 12 песни, върху 5 от тях са заснети клипове. Пилотната песен към този албум е „Лъжа е“, която е смесица между поп-фолк и рок, а видеото по нея се завърта на 20 декември.

2007 г.

През пролетта на 2007 г. излиза видеото на песента „Нищо друго“, част от албума „Интрига“. Малко след това певицата снима втора реклама за Карнобатска, както и клип към песента „Предай се на желанието 2“. Преслава отново участва на лятното турне на Планета, като преди това излиза видеото на „Мъж на хоризонта“. След турнето тя работи върху нов албум, който е озаглавен „Не съм ангел“. Албумът съдържа 12 песни, от тях 5 са с видеоклипове. Пилотната песен на албума е „Водка с утеха“, която се превръща в хит без видеоклип. До края на 2007 г. излизат клипове върху парчетата „Моят нов любовник“ (11 декември) и заглавната песен „Не съм ангел“ (29 декември).

2008 г.

През май 2008 г. Преслава заснема видео към песента „Последен адрес“, това е последният клип на песен от албума „Не съм ангел“, който е обявен впоследствие за златен по продажби. Скоро след това излиза песента „Остави ми“, която е спрягана за участие в Евровизия, но това не се реализира и песента не е официално издадена. Преслава отново участва в турнето на Планета, като този път закрива концертите. През лятото излиза поредната песен на певицата – „Новата ти“, която се превръща в един от хитовете на годината, а видеоклипът към нея се завърта на 27 септември. На 4 ноември същата година в ефир тръгва видеото на „От добрите момичета“, а само месец по-късно Преслава представя нова балада със заглавие „Силните мъже“.

2009 г.

В началото на 2009 година Преслава е поканена на наградите Монтефолк в Черна гора, където е отличена като „Най-известна българска звезда“. На 26 март излиза поредната песен на певицата и видеоклип към нея – „Червена точка“. През юни са факт вторият дует на Преслава и Борис Дали – „Бързо ли говоря“ и самостоятелната песен „Зле разпределени“. На лятното турне на фирма Пайнер Преслава отново закрива концертите. През есента певицата представя песните „Феномен“, „Пази се от приятелки“ и „Обещай ми“, от които с клип на 1 септември излиза „Феномен“. „Пази се от приятелки“ е петият студиен албум на певицата, в който място намира първият ѝ дует с Константин– „Усещане за Мерилин“, чийто клип е определян като един от най-мащабните проекти в България. Албумът съдържа 14 песни, върху 6 от тях има заснети видеоклипове. Вторият дует с Константин – „Не ми пречи“ е представен на концерта на телевизия Планета по случай осмата годишнина на телевизията на 26 ноември.

2010 г.

На 11 февруари 2010 г. излиза песента „Дишай“. На 25 май същата година е пуснато видеото към песента „Пия за тебе“, която е в дует с Елена Паришева. На 11 юли с видео се завърта песента „Жените след мен“, която е представена на лятното турне, в което Преслава се включва за шеста поредна година.

2011 г.

След 6-месечна творческа пауза, на 1 януари 2011 г. в 01:11 ч. е пуснато видеото към песента „Как ти стои“. На 18 февруари излиза видеоклипът към песента „Мръсно и полека“. На 23 февруари, на наградите на телевизия „Планета“, Преслава и Галена представят първия си дует – „Хайде, откажи ме“, чиято видеопремиера е на 12 март. На 20 юни в Мрежата изтича нова песен на Преслава, озаглавена „Помощ“, но певицата има планове да заложи на друго парче за летния сезон. На 5 август певицата прави двойна премиера на дългоочаквания летен сингъл и клип към него – „Като за финал“. Това е и пилотното парче към предстоящия шести самостоятелен албум на Преслава. Неговото заглавие е „Как ти стои“. Появява се на 11 ноември 2011 г. и съдържа 13 песни, от които 6 са нови, 6 са и видеоклиповете на песни към албума. От новите песни най-голяма популярност постига песента „От мен питието“.

2012 г.

Първата песен, която Преслава представя за годината е „Лудата дойде“. Тя се завърта с ТВ версия на 24 април, а официалният видеоклип се появява на 15 май 2012 г., след 10-месечна видеопауза от страна па певицата. В началото на лятото Преслава заминава за САЩ, където в рамките на 5 концерта реализира своето първо самостоятелно турне – Preslava USA Tour 2012. През есента излизат още две нови песни – третият дует на Преслава и Борис Дали – „Правено е с друг“ (4 октомври) и соловото парче „Разкрий ме“ (24 октомври). На 7 декември с ТВ версия се завърта песента „По моята кожа“.

2013 г.

На 17 януари се появява видеоклип върху трио „Бутилка“ – втората съвместна песен на Преслава с Галена и четвъртата с Борис Дали.[15] На 27 януари в Интернет излиза първата солова песен за годината – „Ти да видиш“.[16] В средата на юли Пайнер представя новите си пет диска от поредицата Златните хитове на Пайнер. Преслава излиза под номер 16 и съдържа 10-те най-емблематични хита на певицата.[17][18] На 17 юли с видеоклип е промотирана лятната песен на Преслава – „Скоро“.[19] Само няколко седмици по-късно е реализиран един дългоочакван проект – съвместната песен на Преслава с Анелия – „Няма да съм друга“, която се появява на 7 август.[20] Следващата самостоятелна песен на певицата е със заглавие „Режим неприлична“ и е представена на 28 ноември на концерта по случай рождения ден на Планета ТВ.

2014 г.

На 14 февруари излиза видеоклипът към песента „Режим неприлична“.[21] Само седмица по-късно непредвидено в Интернет изтича друга нова песен на Преслава със заглавие „Кажи здравей“.[22] На 9 април с видеоклип е промотирана песента „Пиши го неуспешно“.[23] На 23 април на пазара се появява MP3 компилацията „Хитовете на Преслава“, която съдържа 70 от най-големите хитове в 10-годишната музикална кариера на певицата.[24] Следващата песен на Преслава отново се излъчва по Интернет, появява се на 1 август и е със заглавие „Моето слабо място“.[25] На същата дата стартира лятното турне на фирма Пайнер, в което певицата се включва за седми път.[26] Заедно с видеоклип е представена следващата песен на Преслава – „Повече не питай“, която е в дует с Тони Стораро, и е излъчена премиерно на 23 септември.[27] На 1 декември, на концерта на Телевизия Планета по случай рождения ден на медията, Преслава прави премиера на третата рок балада в кариерата си – „Ако утре ме губиш“.[28] Последната песен, която певицата представя за годината, е озаглавена „Нашето любов е“ и се появява, придружена с видеоклип на 12 декември.[29]

2015 г.

Творческата година за Преслава започва на 14 февруари, когато е промотиран видеоклипът към баладата „Ако утре ме губиш“, която е представена в края на изминалата година.[30] На 19 март премиерно в ефир се излъчва песента „Нокаут“ – дует на Преслава с Ваня.[31] Първата самостоятелна песен на Преслава за годината – „Аматьорка“, се появява на 5 юни.[32] Премиерата на песента съвпада с появата на видеоклипа. На 11 юни, по случай концерта „25 години Пайнер“, заедно с Анелия, Галена, Деси Слава, Емилия и Цветелина Янева представят нов вариант на добруджанската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“. В началото на август е пусната втората дуетна попфолк песен с Галена – „Живей“.[33] Песента остава без видео реализация. В началото на есента Преслава става част от риалити формата Vip Brother по Nova TV.[34] Паралелно с участието на Преслава в предаването, се появява следващата самостоятелна песен на певицата – „На тебе не отказвам“, промотирана с клип на 15 септември.[35] През декември певицата представя още две песни – дуета с Фики – „С теб или с никой“.[36] и соловата „Стига ти“.[37]

2016 г.

На 9 февруари се появява първата англоезична песен на Преслава и видеоклип към нея – „In Control“, в която тя си партнира със Стефан Илчев.[38] През пролетта на същата година певицата се включва в шоуто за имитации „Като две капки вода“ по Нова ТВ.[39] На 23 март с видеоклип се появява песента „Чуплива и влюбена“.[40] Следващата песен на Преслава е озаглавена „Няма да ти пиша“ и е промотирана на 26 юни, когато певицата празнува рождения си ден.[41] На 22 ноември по случай рождения ден на ТВ Планета певицата промотира песента „Без теб“, а на 14 декември излиза видеото към песента.[42]

2017 г.

След 5-месечна творческа пауза, на 5 май излиза видеоклипът към първата песен за годината – „Пада звезда“.[43] На 9 август Преслава представя дуета с Джена – „Тук жена му пази“. На 1 ноември, с рекордна гледаемост, в ефир стартира видеоклипът към „Не се изтриваш“.[44]

2018 г.

На 16 февруари е премиерата на видеоклипа към първата песен на Преслава за годината – „Обратно в играта“[45] На 24 април Преслава и сръбският изпълнител Драган Коич Кеба промотират видео към дуета си със заглавие „Bogovi zemljom hode“.[46] На 28 септември певицата представя последния си проект за годината – „Да гори в любов“.[47]

През 2018 г. сменя и рожденото си лично име от Петя на Преслава.[48]

2019 г.

Първата песен на Преслава за годината – „Изтрезняваш ли“, се появява придружена с видеоклип на 14 февруари.[49] На 19 юли певицата прави двойна премиера на дългоочаквания летен сингъл и клип към него – „Пиян“.[50] На 9 септември е факт седмият самостоятелен албум на Преслава, който е озаглавен „Да гори в любов“.[51] Албумът съдържа пет нови песни, от които в хит се превръщат песните „Не те забравям“ и „Не идвай“. На 22 октомври Преслава и Галин представят дуетната си песен „Така ни се пада“.[52]

2020 г.

Първата и единствена песен на Преслава за годината – „Беден в сърцето“ се появява придружена с видеоклип на 19 юни и мигновено печели сърцата на меломаните.[53]

2021 г.

След 10 месечно прекъсване, на 29 април 2021 г. Преслава пуска нова песен – „В твоето легло“, която дава сериозна заявка за хит. На 24 юни е факт дуетната песен с Лидия „Горчиви истини“.[54]

Дискография

Студийни албуми

Компилации

Видео албуми

Турнета и самостоятелни концерти

Самостоятелно турне
  • Преслава — USA Tour (2012)
  • Преслава – USA & Canada Tour (2017)
  • Преслава и Цеца – Concert (2021)
  • Преслава - 20 години на сцена (2024)

Концерти зад граница: Гърция, Турция, Северна Македония, Испания, Белгия, Великобритания, Германия, Кипър, Австралия, Швейцария, Норвегия и др. [55]

Награди

Годишни музикални награди на Телевизия „Планета“

Година Получател Награда Резултат
2004 Преслава Дебют на годината[56][57] Спечелена
2005 Най-бързо прогресиращ изпълнител[58] Спечелена
„Дяволско желание“ [59][60] Песен на годината Спечелена
2006 „И когато съмне“[61][62] Спечелена
Преслава Певица на годината[63] Спечелена
„Предай се на желанието“ Награда на Винпром Карнобат[64] Спечелена
„Първи в сърцето“ Награда на сп. „Нов фолк“ за най-добър дует[65] Спечелена
2007 Преслава Певица на годината Спечелена
„Лъжа е“ Песен на годината[66] Спечелена
2008 Преслава Певица на годината[67] Спечелена
„Новата ти“ Най-артистично присъствие във видеоклип[68] Спечелена
„Не съм ангел“ Албум на годината[69] Спечелена
2009 Преслава Певица на годината[70] Спечелена
„Пази се от приятелки“ Албум на годината[71] Спечелена
„Не ми пречи“ [72] Дует на годината Спечелена
2010 „Пия за тебе“ [73] Спечелена
Преслава Специална награда за изпълнител с най-много концертни участия[74] Спечелена
2011 Певица на годината[75] Спечелена
2012 Музикален идол на годината[10] Спечелена
Посланик на българската музика зад граница[76] Спечелена
2013 „Режим неприлична“ Песен на годината[77] Спечелена
2014 Преслава Певица на годината[78] Спечелена
„Ако утре ме губиш“ Баладичен хит на годината[79] Спечелена
2015 Преслава Певица на годината[80] Спечелена

Годишни музикални награди на сп. „Нов Фолк“

Година Получател Награда Резултат
2004 Преслава Дебют на годината Спечелена
„Преслава 2004“ Дебютен албум на година Спечелена
Преслава Успехи зад граница Спечелена
2005 „Дяволско желание“ Песен на годината Спечелена
Албум на годината Спечелена
Преслава Най-бързо прогресиращ изпълнител Спечелена
2006 Певица на годината Спечелена
„И когато съмне“ Песен на годината Спечелена
„Интрига“ Албум на годината Спечелена
„Първи в сърцето“ Дует на годината Спечелена
Преслава Най-добри студийни изпълнения Спечелена
2007 Певица на годината Спечелена
„Не съм ангел“ Албум на годината Спечелена
2008 Преслава Певица на годината Спечелена
„Новата ти“ Песен на годината Спечелена
Преслава Най-добро изпълнение на живо Спечелена
2009 Певица на годината Спечелена
„Пази се от приятелки“ Албум на годината Спечелена
„Не ми пречи“ Вокална формация на годината Спечелена
2010 Преслава Певица на годината Спечелена
„Пия за тебе“ Дует на годината Спечелена
2011 Преслава Певица на годината Спечелена
Специална награда за принос и изключителни постижения Спечелена
Специална награда за глас №1 Спечелена

Награди на сайт Signal.bg

Година Получател Награда Резултат
2010 Преслава Най-харесвана фолк певица[81] Спечелена
2011 Спечелена
2013 Фолк идол на годината[82] Спечелена
2014 „Ако утре ме губиш“ Балада на годината[83] Спечелена
2015 Преслава Най-харесвана фолк певица[84] Спечелена
Фолк идол на годината[85] Спечелена
2016 Преслава Най-харесвана фолк певица[86] Спечелена
2018 „Да гори в любов“ Хит на годината[86] Спечелена
2019 „Пиян“ Хит на годината[86] Спечелена
2019 Преслава Фолк идол на годината[86] Спечелена

Годишни музикални награди на радио „Романтика“

Година Получател Награда Резултат
2010 Преслава Любовна Мегазвезда[87] Спечелена
2011 „Право на влюбване“ Любовна песен на годината[88] Спечелена

Годишни музикални награди на club „Revue“

Година Получател Награда Резултат
2014 Преслава Най-добро изпълнение на живо Спечелена
2015 Преслава Певица на годината Спечелена

Награди на фестивал „Охридски трубадури“ – Македония

Година Получател Награда Резултат
2004 Преслава Дебют на годината Спечелена

Награди на фестивал „Валандово“ – Македония

Година Получател Награда Резултат
2004 Преслава Награда за чуждестранно участие Спечелена

Фестивал „Пирин Фолк“

Година Получател Награда Резултат
2004 „Всеотдайност“ Трета награда на публиката за авторска песен Спечелена

Фестивал „МонтеФолк“ – Черна гора

Година Получател Награда Резултат
2008 Преслава Най-популярна певица на България[11] Спечелена

Международни музикални награди в Истанбул, Турция

Година Получател Награда Резултат
2013 Преслава Балканска звезда на годината[12] Спечелена

Като две капки вода

Година Получател Награда Резултат
2016 Преслава Мис Рокендрол Спечелена

Източници

  1. Преслава си смени името в съда // Actualno.com, 10 октомври 2018. Посетен на 22 октомври 2018.
  2. Преслава в каталога на музикална компания „Пайнер“
  3. Биография // signal.bg. Архивиран от оригинала на 2017-07-26. Посетен на 17 юни 2011.
  4. Преслава роди момиченце навръх Кръстовден (Обзор) // 24 Часа, 14 септември 2018. Посетен на 16 октомври 2018.
  5. www.monitor.bg, архив на оригинала от 17 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150117191132/http://www.monitor.bg/article?id=338997, посетен на 16 януари 2015 
  6. mirogled.com
  7. po-krasivi.net
  8. Официален сайт на Преслава, архив на оригинала от 28 юли 2019, https://web.archive.org/web/20190728003728/http://www.preslava-world.com/, посетен на 30 декември 2011 
  9. payner.bg, архив на оригинала от 13 декември 2017, https://web.archive.org/web/20171213025316/http://www.payner.bg/singers.php?preslava, посетен на 28 юни 2014 
  10. а б signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210126/http://signal.bg/view_article.php?article_id=26360, посетен на 16 януари 2015 
  11. а б signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823205557/http://signal.bg/view_article.php?article_id=94, посетен на 16 януари 2015 
  12. а б www.planeta.tv
  13. Източник, архив на оригинала от 13 декември 2017, https://web.archive.org/web/20171213025316/http://www.payner.bg/singers.php?preslava, посетен на 28 юни 2014 
  14. preslava-music.wixsite.com
  15. signal.bg, архив на оригинала от 2 декември 2017, https://web.archive.org/web/20171202153011/http://signal.bg/view_article.php?article_id=25558, посетен на 17 януари 2015 
  16. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083113/http://signal.bg/view_article.php?article_id=25738, посетен на 17 януари 2015 
  17. Компилация „Златните хитове на Преслава“ – обложка, архив на оригинала от 17 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150117234838/http://s22.postimg.org/yn678fe9t/front_back.jpg, посетен на 17 януари 2015 
  18. signal.bg, архив на оригинала от 26 септември 2017, https://web.archive.org/web/20170926235355/http://signal.bg/view_article.php?article_id=28914, посетен на 16 януари 2015 
  19. signal.bg, архив на оригинала от 17 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150117205955/http://signal.bg/view_article.php?article_id=29118, посетен на 17 януари 2015 
  20. signal.bg, архив на оригинала от 17 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150117205946/http://signal.bg/view_article.php?article_id=29466, посетен на 17 януари 2015 
  21. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304131825/http://signal.bg/view_article.php?article_id=32614, посетен на 17 януари 2015 
  22. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083215/http://signal.bg/view_article.php?article_id=32726, посетен на 17 януари 2015 
  23. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217082710/http://signal.bg/view_article.php?article_id=33444, посетен на 17 януари 2015 
  24. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217082526/http://signal.bg/view_article.php?article_id=33778, посетен на 17 януари 2015 
  25. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083036/http://signal.bg/view_article.php?article_id=35574, посетен на 17 януари 2015 
  26. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083208/http://signal.bg/view_article.php?article_id=35136, посетен на 17 януари 2015 
  27. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083000/http://signal.bg/view_article.php?article_id=36432, посетен на 17 януари 2015 
  28. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083017/http://signal.bg/view_article.php?article_id=37876, посетен на 17 януари 2015 
  29. signal.bg, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083230/http://signal.bg/view_article.php?article_id=38102, посетен на 17 януари 2015 
  30. signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823205019/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39357, посетен на 15 февруари 2015 
  31. signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210637/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39908, посетен на 19 март 2015 
  32. signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210413/http://signal.bg/view_article.php?article_id=41391, посетен на 6 юни 2015 
  33. signal.bg, архив на оригинала от 4 октомври 2015, https://web.archive.org/web/20151004141825/http://signal.bg/view_article.php?article_id=42509, посетен на 14 септември 2015 
  34. signal.bg, архив на оригинала от 25 август 2017, https://web.archive.org/web/20170825112827/http://signal.bg/view_article.php?article_id=43191, посетен на 13 септември 2015 
  35. signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210037/http://signal.bg/view_article.php?article_id=43183, посетен на 14 септември 2015 
  36. Преслава и Фики предизвикаха меломаните – signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210621/http://signal.bg/view_article.php?article_id=44509, посетен на 12 декември 2015 
  37. Промо/ Преслава – Стига ти – signal.bg, архив на оригинала от 23 август 2017, https://web.archive.org/web/20170823210557/http://signal.bg/view_article.php?article_id=44679, посетен на 28 декември 2015 
  38. Промо/ Преслава и Стефан Илчев – In Control – signal.bg Архив на оригинала от 2016-08-14 в Wayback Machine., 9 февруари 2016 г.
  39. Поредно изпитание за звездите в „Като две капки вода“ Архив на оригинала от 2016-08-14 в Wayback Machine., signal.bg, 20 март 2016 г.
  40. Промо/ Преслава – Чуплива и влюбена Архив на оригинала от 2016-04-08 в Wayback Machine., signal.bg, 23 март 2016 г.
  41. Промо / Преслава – Няма да ти пиша Архив на оригинала от 2016-08-14 в Wayback Machine., signal.bg, 26 юни 2016 г.
  42. Промо/ Преслава – Без теб Архив на оригинала от 2016-12-19 в Wayback Machine., signal.bg, 14 декември 2016 г.
  43. Промо/ Преслава – Пада звезда – signal.bg Архив на оригинала от 2017-10-14 в Wayback Machine., 5 май 2017 г.
  44. България Топ 40 (Ноември, 2017) // Архивиран от оригинала на 2017-12-03. Посетен на 2017-12-02.
  45. signal.bg
  46. Промо/ Преслава и Dragan Kojić Keba-Bogovi zemljom hode (24.04.2018)[неработеща препратка]
  47. Промо / Преслава – Да гори в любов (28.09.2018)[неработеща препратка]
  48. Емануела направи грандиозна промяна! – в blitz.bg, 30.03.2019
  49. Промо / Преслава – Изтрезняваш ли
  50. Промо / Преслава – Пиян
  51. Огромен интерес към новия албум на Преслава
  52. Феновете: „Така ни се пада“ е тотален хит
  53. „Беден в сърцето“ – номер 1 в сърцата на феновете
  54. Преслава и Лидия палят страсти с Горчиви истини/ ВИДЕО // signal.bg. Посетен на 26 ноември 2021.
  55. Planeta.tv, архив на оригинала от 18 март 2016, https://web.archive.org/web/20160318212939/http://payner.bg/singers.php?rayna, посетен на 10 юни 2015 
  56. Преслава получава наградата за Дебют на 2004
  57. www.bulphoto.com
  58. Преслава взе награда за най-прогресиращ певец
  59. Преслава получава наградата „Песен на 2005“ от Хари Янакиев – мениджър на телевизия „Планета“
  60. НДТ припомня, че песента на 2005 година бе отново на добруджанската фолк-фурия – „Дяволско желание“ Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  61. www.clip4e.com, архив на оригинала от 22 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150122231019/http://www.clip4e.com/play_preslava_i_kogato_symne_pesen_na_2006_live.htm, посетен на 22 януари 2015 
  62. Преслава получи още едно голямо признание. Нейният хит „И когато съмне“ бе обявен за „Песен на 2006 година“ Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  63. Добричлийката Петя Колева Иванова, известна още под псевдонима Преслава в българския попфолк, бе обявена за певица на 2006 година Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  64. На церемонията в претъпканата зала 1 на НДК добричлийката получи и две специални награди – на списание „Нов фолк“ – за дует с Борис Дали, и на Винпром Карнобат Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  65. На церемонията в претъпканата зала 1 на НДК добричлийката получи и две специални награди – на списание „Нов фолк“ – за дует с Борис Дали, и на Винпром Карнобат., архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217083501/http://www.ndt1.com/article.php/20070225200218662, посетен на 22 януари 2015 
  66. www.clip4e.com, архив на оригинала от 22 януари 2015, https://web.archive.org/web/20150122230941/http://www.clip4e.com/play_preslava_pesen_na_2007_lyja_e.htm, посетен на 22 януари 2015 
  67. Преслава стана Певица на 2008 на Годишните музикални награди на музикална компания „Пайнер“. Фолкзвездата получава тази награда трети пореден път Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  68. Преслава беше отличена и за артистично присъствие в клипа на песента „Новата ти“ Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  69. Преслава получи и наградата за албум на годината – „Не съм ангел“ Архив на оригинала от 2018-02-17 в Wayback Machine..
  70. Певица на 2009: Преслава, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217082453/http://signal.bg/view_article.php?article_id=5884, посетен на 22 януари 2015 
  71. Албум на 2009: Преслава – „Пази се от приятелки“, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217082453/http://signal.bg/view_article.php?article_id=5884, посетен на 22 януари 2015 
  72. Дуетна песен на 2009: Преслава и Константин – „Не ми пречи“, архив на оригинала от 17 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180217082453/http://signal.bg/view_article.php?article_id=5884, посетен на 22 януари 2015 
  73. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304133347/http://signal.bg/view_article.php?article_id=12926, посетен на 22 януари 2015 
  74. Преслава спечели специална награда на „Пайнер“ за „Най-много концертни изяви в България и чужбина“ Архив на оригинала от 2015-01-22 в Wayback Machine..
  75. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304133525/http://signal.bg/view_article.php?article_id=20212, посетен на 22 януари 2015 
  76. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304231841/http://signal.bg/view_article.php?article_id=26336, посетен на 22 януари 2015 
  77. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304133727/http://signal.bg/view_article.php?article_id=32810, посетен на 22 януари 2015 
  78. signal.bg, архив на оригинала от 4 октомври 2015, https://web.archive.org/web/20151004132328/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39541, посетен на 24 февруари 2015 
  79. signal.bg, архив на оригинала от 4 октомври 2015, https://web.archive.org/web/20151004131719/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39528, посетен на 24 февруари 2015 
  80. signal.bg, архив на оригинала от 7 юли 2017, https://web.archive.org/web/20170707144647/http://signal.bg/view_article.php?article_id=45214, посетен на 2 март 2016 
  81. signal.bg, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304222539/http://signal.bg/view_article.php?article_id=13178, посетен на 22 януари 2015 
  82. signal.bg, архив на оригинала от 21 януари 2016, https://web.archive.org/web/20160121165349/http://signal.bg/view_article.php?article_id=32670, посетен на 22 януари 2015 
  83. signal.bg, архив на оригинала от 13 март 2016, https://web.archive.org/web/20160313201904/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39356, посетен на 14 февруари 2015 
  84. signal.bg, архив на оригинала от 24 март 2015, https://web.archive.org/web/20150324015534/http://signal.bg/view_article.php?article_id=39708, посетен на 8 март 2015 
  85. signal.bg, архив на оригинала от 3 април 2016, https://web.archive.org/web/20160403190325/http://signal.bg/view_article.php?article_id=45111, посетен на 18 февруари 2016 
  86. а б в г signal.bg, архив на оригинала от 8 април 2016, https://web.archive.org/web/20160408013857/http://signal.bg/view_article.php?article_id=45274, посетен на 9 март 2016 
  87. Звездата на Пайнер Преслава бе избрана за Любовна мегазвезда.
  88. Преслава отнесе приза на радио Романтика с песента „Право на влюбване“.

Външни препратки