Прокуратура на Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бразилия

Тази статия се отнася за:
Държавното устройство на
Бразилия


Прокуратурата на Бразилия (на португалски: Ministério Público do Brasil, буквално: Обществено министерство на Бразилия) e постоянно действаща институция в Бразилия, съставена от независими прокурори, чието задължение е да защитава правовия ред, демократичния режим и неотчуждаемите обществени и частни интереси. Прокуратурата на Бразилия е институция, която официално не е част от Съдебната власт в Бразилия, поради което в Конституцията на Бразилия устройството и правомощията на Прокуратурата не са регламентирани в главата за Съдебната власт, а веднага след нея - в Глава IV Служби със съществено значение за правосъдието. Поради това професорът по конституционно право и вицепрезидент на страната Мишел Темер определя Прокуратурата на Бразилия като четвърта власт във федерацията[1][2].

На законодателно равнище структурата на прокуратурата, нейните пълномощия и принципи на работа са подробно регламентирани в чл.127-130 от Конституцията на Бразилия, както и в няколко допълнителни закона — Закон nº 8.625/1993 за Прокуратурата (Lei Orgânica Nacional do Ministério Público), Допълнителен закон nº 75/1993 за Прокуратурата на Съюза (Lei Orgânica do Ministério Público da União), както и в устройствените закони на щатските прокуратури.

Според конституцията на страната единството, неделимостта и функционалната независимост са основни принципи, на които се подчинява организацията на прокуратурата. Освен това прокуратурата притежава правото сама да предлага на Законодателното тяло откриването на нови и закриването на стари свои структури и служби и сама определя критериите, по които се извършват назначенията в тях. Освен това прокуратурата на страната сама изготвя свой проектобюджет, съобразен с финансовата рамка за правосъдието, предвидена в бюджета на страната.

Сред основните функции на прокуратурата в Бразилия са:

  • основно, да повдига съдебни обвинения срещу извършители на криминални деяния;
  • да осигурява от страна на публичните власти и служби необходимото уважение и спазване на гарантираните от конституцията граждански права, предприемайки необходимите за това правни действия;
  • да започва разследване и да инициира съдебни процеси в защита на публичната собственост и социалните придобивки, околната среда и други обществени интереси;
  • да осигурява юридическа защита на правата и интересите на индианското население;
  • да осъществява контрол над действията на полицейските служби и др.

Прокуратурата на Бразилия включва:

Ръководството на прокуратурата на Съюза се осъществява от главния прокурор на Републиката, който се назначава от президента на Бразилия след одобрението на Федералния сенат и е член на правителството.

Прокурорите от прокуратурата на Съюза (procuradores), които се наричат федерални прокурори или прокурори на Републиката, са разделени в три ранга, в зависимост от юрисдикцията на съда, пред който апелират: 1. прокурори на Републиката (procuradores da República) — федерални прокурори, които пледират пред първоинстанционните съдии и съдилища; 2. регионални прокурори на Републиката (procuradores regionais da República) — федерални прокурори, които пледират пред апелативните и регионалните съдилища; 3. субпрокурори на Републиката' (subprocuradores gerais da República) — федерални прокурори, които апелират пред висшите съдилища на страната.

Ръководителят на всяка щатска прокуратура, както и на прокуратурата във Федералния окръг и териториите, се нарича главен прокурор (Procurador-Geral de Justiça) и се назначава от губернатора на съответния щат. Щатските прокурори, които пледират пред първоинстанционните щатски съдилища се наричат промотори (promotores de Justiça), а тези, които пледират пред апелативните щатски съдилища, се наричат прокурори (procuradores de Justiça). На щатско равнище работят и т.н замстник — щатски промотори (promotores de Justiça substitutos).

Административният и финансов надзор над бразилската прокуратура се осъществява от Националния съвет на Прокуратурата, който следи за коректното изпълнение на задълженията на всеки член на прокуратурата. Националният съвет на прокуратурата е в състав от четиринадесет членове, които се назначават от президента на Бразилия след одобрението на Федералния сенат.

Външи препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  • ((en)) Constituicao_ingles_3ed.pdf [4,55 MB]. Constitution of the Federative Republic of Brazil: constitutional text of October 5, 1988, with the alterations introduced by Constitucional Amendments no. 1/1992 through 64/2010 and by Revision Constitutional Amendments no. 1/1994 through 6/1994 – Brasília : Chamber of Deputies, Documentation and information Center, 2010.

Бележки[редактиране | edit source]

  1. [1] ((pt))
  2. ((pt)) Temer: Ministério Público é quarto Poder daRepública