Бора Беливанова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Проф. Бора Беливанова)
Бора Беливанова
българска китаистка
Роден
24 април 1934 г. (89 г.)

Националност България
Учил вСофийски университет
Работил вСофийски университет

Бора Димитрова Беливанова е българска китаистка, професор в Софийския университет, Св. св. Кирил и Методий.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бора Беливанова е родена в семейството на преводачката Анна Беливанова и е сестра на музиколожката Киприана Беливанова.

През 1956 г. завършва специалността руска филология в Софийския университет, където успоредно с това изучава и китайски език. През 1964 г. защитава докторска дисертация в Московския държавен университет, в Института за източни езици, под ръководството на проф. Л. Д. Позднеева, на тема „Древнекитайската народна песен (по материал от „Шъдзин“)“. От 1966 г. е редовен преподавател по китайски език, от 1980 г. – доцент, а от 1994 г. – професор по китайска литература в Софийския университет[1]. От 2002 г. работи във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“[2][3].

Била е заместник декан на ФКНФ на СУ. Специализацира в катедра Синология на Варшавския университет (Полша) (1970 – 71), командирована е за обмяна на опит в Ханойския университет (Виетнам) (1984) и на специализация в Уханския университет (1987 – 88).

Лектор е по български език в Пекинския университет за чужди езици (1990 – 92). Публикувала е научни статии в руски, полски, немски, чешки и др. издания и е автор на учебници и помагала. Известна е като водещия български преводач на творби от старата, средновековната и новата китайска литература[4]. Превежда от старокитайски (wenyan) и новокитайски (baihua). Член е на Съюза на българските преводачи, на редколегии на СУ, на издателства, главен редактор на списание „Китай“ (на български език). Сътрудник е на Българска енциклопедия (китайска митология, китайска литература).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Древнокитайска литература. Христоматия. Съст. Бора Беливанова. Велико Търново: УИ Св. св. Кирил и Методий, 2006, 240 с. ISBN 954-524-484-4

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]