Пурана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богинята Амбика или Дурга водеща осемте богини Матрика в битка срещу демона Рактабия, фолио от Деви Махатмя, Маркандея Пурана.

Пураните (санскрит: पुराण, purāṇa, „от древни времена“) са жанр на основни индуистки, джайнистки и будистки религиозни текстове, състоящи се основно от разкази за историята на света от неговото създаване, генеалогия на кралете, героите, мъдреците и полубоговете и описания на индуистката космология, философия и география [1].

Пураните възхваляват определен бог (богиня) в текста, при което се разглеждат множество философски и религиозни концепции и теми. Те обикновено са написани като разказване на история.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Puranas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​