Пушкински музей (Москва)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пушкински музей
Государственный музей изобразительных искусств имени А. С. Пушкина
Художествена галерия в Русия
Пушкинският музей в Москва
55.747° с. ш. 37.606° и. д.
Местоположение в Москва
МестоположениеМосква
Основан1898
ОснователИван Цветаев
АрхитектРоман Клайн
Допълнителна информация
ДиректорМарина Лошак
АдресМосква, Волхонка, 12
Сайтhttps://pushkinmuseum.art/
Пушкински музей в Общомедия

Пушкинският музей в Москва (Государственный Музей Изобразительных Искусств имени А.С. Пушкина – бивш Музей Изящных искусств имени Александра III) е сред най-големите руски музеи за европейско и световно изкуство.

Разположен е в центъра на Москва, на ул. „Волхонка“ 12, недалеч от Московския кремъл и в непосредствена близост до Храма на Христос-Спасителя. Открит е през 1912 г.

Притежава експозиции на древноегипетска, старогръцка и древноримска култура; скулптура и живопис от европейското средновековие и Ренесанс, както и по-модерно изкуство (силно присъствие на импресионизма).[1]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е създаден на мястото на „Кабинета по изящни изкуства и античност“ към Московския университет като учебно-спомагателно и обществено хранилище на копия и отливки на класически произведения на световното изкуство. Инициатор за създаването на музея през 1893 г. е професорът от Московския университет И. В. Цветаев (баща на поетесата Марина Цветаева), който е и пръв директор на музея (1911 – 1913). Той убеждава младия милионер Юрий Нечаев-Малцев в нуждата от такъв музей, така последният финансира проекта.

Церемонията по полагане на основите на музея се извършва на 17 август 1898 г. Проектът на музея е дело на архитекта Роман Клайн (1858 – 1924) и инженера Владимир Шухов. Сградата е построена през 1904 година. Експонатите (гипсови отливки и други копия) започват да се поръчват от 1890 г. в чуждестранни ателиета по форми, снети непосредствено от оригинала. В допълнение през 1909 г. Цветаев получава от египтолога Владимир Голенишчев колекция от древноегипетски оригинали, както и 12 ранноиталиански платна, дарени от дипломата Шчукин, генерален консул в Триест. Официалното откриване на Музея за изящни изкуства Александър III става на 31 май 1912 г.

През годините[редактиране | редактиране на кода]

Клод Моне, „Карнавал на Булеварда на капуцините“

След 1918 г., когато столицата на Русия се премества в Москва, хиляди експонати от Ермитажа се прехвърлят в Пушкинския музей. Тези картини съставляват ядрото от произведения на западноевропейското изкуство в музея. То се допълва от многобройни частни колекции. В допълнение се прехвърлят много картини от западноевропейски автори от музея Румянцев и Третяковската галерия.

През Втората световна война експозицията на музея е евакуирана в Новосибирск. Сградата на музея търпи сериозни щети при бомбардировките, но още през 1944 г. започва нейното реставриране. Тук след войната се съхраняват в продължение на 10 години колекцията на Дрезденската картинна галерия преди да бъдат върнати обратно в Дрезден. След войната в музея пристигат много експонати от откритата от Хайнрих Шлиман древна Троя.

След 1948 г. експозицията на Музея за ново западно изкуство е разделена между Москва и Ленинград. Повече от 300 картини и 60 скулптури от западноевропейски и американски автори от края на 19 и началото на 20 век попадат в Пушкинския музей, между които много произведения от френския импресионизъм и постимпресионизъм, включвайки топ-произведения на Пабло Пикасо, Анри Матис, Пол Сезан, Винсент ван Гог и Пол Гоген.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията на музея представлява един характеристичен разрез на историята на западноевропейското изкуство. По-долу са изброени най-изявените художници без претенция за изчерпателност.

Италианска живопис от 13 до 18 век[редактиране | редактиране на кода]

Перуджино, „Мария с младенеца“

Испанска живопис[редактиране | редактиране на кода]

Старохоландска живопис[редактиране | редактиране на кода]

Фламандска живопис от 16 и 17 век[редактиране | редактиране на кода]

Холандска живопис от 17 век[редактиране | редактиране на кода]

Рембранд, „Седяща стара жена“

Немска живопис[редактиране | редактиране на кода]

Английска живопис[редактиране | редактиране на кода]

Френска живопис от 17 и 18 век[редактиране | редактиране на кода]

Френска живопис от 19 век[редактиране | редактиране на кода]

Едгар Дега, „Танцьорки в синьо“

Европейска живопис от 20 век[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История Музея // Официальный сайт (старая версия). Государственный музей изобразительных искусств имени А. С. Пушкина. Архивиран от оригинала на 2018-07-08.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Государственный музей изобразительных искусств имени А. С. Пушкина“ и страницата „Puschkin-Museum Moskau“ в Уикипедия на руски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.