Пътешествията на Гъливер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Първото издание на „Пътешествията на Гъливер“

„Пътешествията на Гъливер“ (на английски: Gulliver's Travels, пълно заглавие: Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of several Ships - Пътешествия до някои далечни страни в света, в четири части. От Лемюел Гъливер, първо лекар, а после капитан на няколко кораба) е сатирическо произведение от Джонатан Суифт. Първата част на романа - „Гъливер в страната на лилипутите“, е написана през 1721 г. За първи път книгата е публикувана през 1726 г., а през 1735 г. е публикувано второ, допълнено издание.

Сюжет и проблематика[редактиране | edit source]

Главният герой Гъливер описва своите пътешествия. Повествованието се води от първо лице. Произведението е в четири части:

  • Пътуване до Лилипутия
  • Пътуване до Бробдингнаг
  • Пътуване до Лапута, Балнибарби, Лъгнаг, Глъбдъбдриб и до Япония
  • Пътуване до страната на хоинъмите

"Пътешествията на Гъливер" е всъщност една пародия на романа на Даниел Дефо "Робинзон Крузо", той усмива желанието на него и други писатели от същата епоха да представят фантастични истории като реалистични или документални. Похватът, които Суифт използва се нарича реалистична фантастика или фантастичен реализъм.

"Ако бъдем лъжци, то да бъдем великолепни лъжци!" - Джонатан Суифт

В първата част на романа Гъливер попада в страната на лилипутите, тогава писателят използва ефекта на контраста 12:1:12. Той поддържа тази формула и във втората част - на острова на великаните. Ефектът на контраста се вижда най-ясно, когато Гъливер се чувства като великан сред малките лилипути, и като джудже сред великаните. Това е търсен психологичен ефект, който илюстрира конфликта между мащаби и игра със статуса. Чрез тази фантастична история авторът показва сатирата на английския политически живот, защото остров Лилипутия е една всестранна алегория на Англия. Императорският дворец на Лилипутия е огледален на английския двор. Войната, която се води между Лилипутия и съседката й, е една трактовка на войната между Англия и Франция, нестихващите войни между християни и протестанти. Суифт умело използва фантастиката като художествен похват, за да разобличи английското общество през XVIII век. Романът е забележителен и от гледната точка, че изпреварва някой научни открития. Джонатан Суифт рисува една диаграма на европейските цивилизации. Той критикува основни просветителни идеи за епохата, защото е по-модерен от времето си.

Външни препратки[редактиране | edit source]