Пътешествията на Гъливер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Първото издание на „Пътешествията на Гъливер“

„Пътешествията на Гъливер“ (на английски: Gulliver's Travels, пълно заглавие: Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of several Ships - „Пътешествия до някои далечни страни в света, в четири части. От Лемюел Гъливер, първо лекар, а после капитан на няколко кораба“) е сатирическо произведение от Джонатан Суифт. Първата част на романа -„Гъливер в страната на лилипутите“, е написана през 1721 г. За първи път книгата е публикувана през 1726 г., а през 1735 г. е публикувано второ, допълнено издание.

Сюжет и проблематика[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой Гъливер описва своите пътешествия. Повествованието се води от първо лице. Произведението е в четири части:

  • „Пътуване до Лилипутия“
  • „Пътуване до Бробдингнаг“
  • „Пътуване до Лапута, Балнибарби, Лъгнаг, Глъбдъбдриб и до Япония“
  • „Пътуване до страната на хоинъмите“

„Пътешествията на Гъливер“ е всъщност една пародия на романа на Даниел ДефоРобинзон Крузо“, той осмива желанието на него и други писатели от същата епоха да представят фантастични истории като реалистични или документални. Похватът, които Суифт използва се нарича реалистична фантастика или фантастичен реализъм.

В първата част на романа Гъливер попада в страната на лилипутите, тогава писателят използва ефекта на контраста 12:1:12. Той поддържа тази формула и във втората част — на острова на великаните. Ефектът на контраста се вижда най-ясно, когато Гъливер се чувства като великан сред малките лилипути, и като джудже сред великаните. Това е търсен психологичен ефект, който илюстрира конфликта между мащаби и игра със статуса. Чрез тази фантастична история авторът показва сатирата на английския политически живот, защото остров Лилипутия е една всестранна алегория на Англия. Императорският дворец на Лилипутия е огледален на английския двор. Войната, която се води между Лилипутия и съседката ѝ, е една трактовка на войната между Англия и Франция, нестихващите войни между християни и протестанти. Суифт умело използва фантастиката като художествен похват, за да разобличи английското общество през XVIII век. Романът е забележителен и от гледната точка, че изпреварва някой научни открития. Джонатан Суифт рисува една диаграма на европейските цивилизации. Той критикува основни просветителни идеи за епохата, защото е по-модерен от времето си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]