Рада Киркович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рада Киркович
български учител
Родена
Починала
9 декември 1941 г. (93 г.)
ПогребанаЦентрални софийски гробища, София, Република България
Семейство
МайкаИвана Хаджигерова

Рада Панчова Гугова-Киркович е българска учителка и общественичка, родена в Копривщица, първата учителка в Девическото училище в града.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След началното училище в родния си град продължава образованието си в пансион в Киев. Там завършва със златен медал и се завръща в България, където започва работа като учител.

Заедно със съпруга си д-р Кирко Киркович се премества в София (1873 – 1876), а по-късно двамата живеят и в Русия.

След Освобождението (1878) учителства в Пловдив, Пирдоп и Копривщица. Преподава в Девическата гимназия в София и е директор на Софийското девическо стопанско училище „Мария Луиза“ (1896 – 1901).

Член е на изборните училищни настоятелства на основните и прогимназиални училища в София.

През 1928 г. завещава на БАН 50 хил. лв. за образуването на фонд на нейно име, а през 1934 г. добавя към него нови 50 хил. лв.

Волята на дарителката е с лихвите от фонда да се дават награди за публикуван труд – научна или художествена литература, написан от българска авторка.

Сред наградените от този фонд писателки са Вера Иванова-Мавродинова (за „Стари църкви и манастири“), Фани Попова-Мутафова („За момина скала“ и „Солунският чудотворец“), Евдокия Петева-Филова за трудовете ѝ върху българския текстилен и металически орнамент.

Към януари 1951 г. капиталът на фонда е 125 178 лв.

През 1951 г. с Държавен указ всички фондации и благотворителни дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]