Върчак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Раде Върчаковски)
Върчак
северномакедонски певец
Роден
17 ноември 1980 г. (43 г.)
Музикална кариера
Стилпоп рап
Инструментивокал
Активностот 1999 г.

Върчак (артистичният псевдоним на Раде Върчаковски, на македонска литературна норма: Раде Врчаковски; [ˈraːdɛ vrˈtʃakɔfski]) е популярен поп-рап и поп изпълнител, текстописец и композитор от Северна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 ноември 1980 г. в Скопие тогава част от Югославия. Израснал е в музикантско семейство и се занимава с музика от малък. Професионалните си изяви започва през 1999 г. след като се връща от четиригодишен престой в Америка. Същата тази 1999 г. излиза песента му, „И повторно сам“, която се харесва на публиката. Скоро след това излиза и първият му албум „Како да побегнам од се“. За кратко след това Върчак прекъсва с музиката, за да се посвети на следването си по медицина в Скопския университет. Избира музикалното поприще и тръгва по стъпките на баща си, също музикант.

През 2001 г., Върчак участва за пръв път на „Макфест“ в дует с Андрияна Яневска изпълнявайки песента „Ден по ден“, тя им донася второ място във феста. Музиката за песента е дело на изтъкнатия композитор Григор Копров, текстът на Върчак, а аранжиментът на Хари Котларовски. През 2004 г. повторно участва на „Макфест“ заедно с Роберт Билбилов. Двамата изпълняват песента „Тайните ангели“ по текст на Върчак и музика и аранжимент на Роберт Билбилов, тя им донася трето място. Следващата година тяхната песен е избрана за най-слушана между два фестивала. По-голяма популярност Върчак придобива с написването на тексата на песента „Нинанайна“ (музиката и аранжимента са на Дарко Димитров), с която Елена Ристеска представя Северна Македония на Евровизия 2006. През 2006 г. се Върчак се появява и в Черна гора на „Будва фест“, където в дует с Тамара Тодевска изпълняват песента „Лоша девойка“, дело на Върчак. Повторното появяване на двамата този път на „Макфест 2006“, с песента „Седмо небо“ (чиито автор отново е Върчак), е далеч по-успешно и те стават първи. Лятото на същата година Върчак издава четири години подготвяния си втори албум „Во твоето срце“, в който включва деветнадесет песни. Междувременно взима участия и като гост в албумите на редица певци от Северна Македония – Йован Йованов, Ламбе Алабакоски, Роберт Билбилов и други. На „Макфест 2007“ Върчак участва в дует с Адриан Гаджа и песента „Недопирлива“.

Най-значимата изява на Върчак е на „Евровизия 2008“, където заедно с Тамара Тодевска и Адриан Гаджа, представят Северна Македония с англоезичната версия на песента „Во име на любовта“.[1]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • „Како да побегнам од се“ (1999)
  • „Во твоето срце“ (2006)

Източници[редактиране | редактиране на кода]