Радуловци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Радуловци
Общи данни
Население 41 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 9,553 km²
Надм. височина 703 m
Пощ. код 2222
Тел. код 07177
МПС код СО (Сф)
ЕКАТТЕ 61621
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ)

Радуловци е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област.

География и климат[редактиране | редактиране на кода]

Язовир "Воден свят".

Разположено е на около 5 km от село Алдомировци и на около 14 km от град Сливница. Намира в планински район. В близост до селото е разположен язовир "Воден свят". Радуловци се разполага в полите на Вискяр планина, на надморска височина от 703 m, където релефът е полупланински. Климатът е умереноконтинентален. Лятото тук е горещо, а зимата студена. Селото се намира в долината на малка река. Комбинацията от иглолистни и широколистни гори, както и разнообразния пейзаж редуващ високи хълмове с долини и тучни ливади, прави района на селото изключително живописен и пригоден за туризъм както през лятото така и през зимата. В близкото рибно стопанство "Воден свят" можете да се насладите на добър улов, водни атракциони, както и малко заведение.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

До селото има новоизграден път по най - новите европейски изисквания и ежедневен автобус идващ от столицата София, както и магазин нередовно зареждан със стоки от първа необходимост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото е споменато за пръв път в турски регистър от 1576 г. като Радилофче, т. е. Радуловци. То е вторично и безспорно е свързано със старинното българско лично име Радул.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Край селото се намират редица останки от християнски гробове и каменни кръстове от турско време. В достъпен район, на около километър от селото се намира извора "Света вода", за който от столетия се смята, че има лечебни свойства. Има дете, което вече вижда, след като си е промивало очите с тази вода. Езерото "Воден свят" е всъщност бивша открита мина за въгледобив, на около 2 km от селото са и останките на закрита въгледобивна мина. Надморската височина от 703 m е подходяща за хора, болни от астма. Чистият планински въздух спомага за излекуването им. Хора, които са живели там са почувствали, че астмата им е вече минало. Селото има множество големи и спретнати вили, които със своята кокетност радват както посетителите, така и малобройното население. Все по - голям е интереса на хората към този район и това личи от увеличаването на покупките на имоти . В момента се строи писта по европейски проект за АТВ .

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]