Радуловци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Радуловци
България
Red pog.png
Радуловци
Софийска област
Red pog.png
Радуловци
Общи данни
Население 42 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 9,553 km²
Надм. височина 703 m
Пощ. код 2222
Тел. код 07177
МПС код СО (Сф)
ЕКАТТЕ 61621
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Сливница
Васко Стоилков
(ГЕРБ)

Радуловци е село в Западна България. То се намира в Община Сливница, Софийска област, което е разположено на около 5 километра от село Алдомировци и на около 14 км. от Сливница. Намира в планински район.

География[редактиране | edit source]

Язовир "Воден свят".

В близост до селото е разположен язовир "Воден свят".

Селото има множество малки и спретнати вилички, които със своята кокетност радват както посетителите, така и малобройното население.

Радуловци се разполага в полите на Вискяр планина, на надморска височина от 703 м, където релефът е полупланински. Климатът е умереноконтинентален. Лятото тук е горещо, а зимата студена.Селото се намира в долината на малка река.Комбинацията от иглолистни и широколистни гори, както и разнообразния пейзаж редуващ високи хълмове с долини и тучни ливади, прави района на селото изключително живописен и пригоден за туризъм както през лятото така и през зимата.В близкото рибно стопанство "Воден свят" можете да се насладите на добър улов, водни атракциони, както и малко заведение. До селото има ежедневен автобус идващ от гр. София , както и магазин нередовно зареждан със стоки от първа необходимост.

История[редактиране | edit source]

Името на селото е споменато за пръв път в турски регистър от 1576г. като Радилофче, т.е. Радуловци. То е вторично и безспорно е свързано със старинното българско лично име Радул.

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Край селото се намират редица останки от християнски гробове и каменни кръстове от турско време.
В достъпен район , на около километър от селото се намира извора "Света вода" ,за който от столетия се смята, че има лечебни свойства . Има дете , което вече вижда ,след като си е промивало очите с тази вода . 
Езерото "Воден свят" е всъщност бивша открита мина за въгледобив, на около 2 км от селото са и останките на закрита въгледобивна мина.
Надморската височина  от 703 м е подходяща за хора , болни от астма . Чистият планински въздух спомага за излекуването им. Хора ,които са живели там са почувствали ,че астмата им е вече минало . 

Редовни събития[редактиране | edit source]

Други[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]