Кавказки регион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Района на Кавказ)
Вижте пояснителната страница за други значения на Кавказ.

Гледка от планините Кавказ
Етнически състав на населението на Кавказкия регион

Кавказ е геополитически регион на границата между Европа и Азия (Евразия), разположен между Каспийско и Черно море. Тук се извисяват Кавказките планини, включително и Елбрус, най-високата планина в Европа.

Кавказ се намира между три културни центъра: Русия на север, Турция на югозапад и Иран на югоизток. Поради тази причина, регионът страда от редица съперничества – политически, военни, религиозни и културни в продължение на хиляди години, и до днес. Дълго време областта се контролира от външни фактори, но често влияние оказват и регионални фактори.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

География и екология[редактиране | редактиране на кода]

Кавказките планини са планините, разделящи Европа и Азия, така че Кавказкият регион се счита както за европейски така и за азиатски. Северната част на Кавказ е Северен Кавказ (част от Русия), и същевременно най-южната част на Европейска Русия. Най-високата точка в Кавказ е връх Елбрус (5642 метра), който също се смята за най-високата точка в Европа.

Кавказ е един от районите, в които се говорят голям брой от езиците в света (виж Кавказки езици). Националните държави, които съставляват Кавказ днес, са страните от пост-съветска Грузия, Армения и Азербайджан, както и части от Русия. Руските области в Кавказ са Краснодарски край и Ставрополски край както и автономните републики Адигея, Калмикия, Карачаево - Черкезия, Кабардино - Балкария, Северна Осетия, Ингушетия, Чечения и Дагестан. Освен изброените, още три територии в Кавказ претендират за независимост, но не са признати като национална държава от международната общност: Абхазия, Нагорни Карабах и Южна Осетия.

Кавказ е регион с важно екологично значение. В областта има над 6400 вида растения, от които 1600 са уникални за района. Кавказката фауна включва леопарди, кафяви мечки, вълци, бизони и скални орли. Сред безгръбначните има представители на над 1000 вида паяци в Кавказ. Характерна е смесената гора с големи площи на каменистата почва.

Страните от Кавказкия регион[редактиране | редактиране на кода]

Кавказкият регион сега е разделен между следните страни:

В миналото редица други страни са били част от областта:

История[редактиране | редактиране на кода]

Древна история[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Кавказкия регион се развива до известна степен разделена в две основни области – Северен Кавказ и Южен Кавказ. В древността доминират скитското цартство в Северен Кавказ, аланите и Южен Кавказ: Колхида, Кавказка Иберия и Кавказка Албания.

През 95 – 55 г. пр. Хр. Велика Армения се превръща в империя и завладява по-голямата част от Южен Кавказ, Сирия, югоизточната част на Анадола, северозападен Иран, северна Месопотамия, Ливан и Юдея През тези години, зороастризмът (персийска религия) е преобладаващата религия в Кавказкия регион (с изключение на Армения). В допълнение към това, в региона има и силно елинистическо влияние поради съперничество в региона между Персия и Рим. Последните нахлуват няколко пъти в региона, който обикновено е под персийска хегемония.

Средновековна история[редактиране | редактиране на кода]

През 4-ти и 5 век, християнството става доминиращата религия в региона (първата страна, която като държава официално приема християнството е Армения). През 8-и и 9 век, арабите завладяват региона, и ислямът става основна религия. През този период има редица военни конфликти между християнска Армения и мюсюлманските сили.

През 12 век в Грузия на власт идва грузинският цар Давид Строителя. Той превръща Грузия в регионална сила, освобождава Кавказ от бремето на мюсюлманското управление, продължило четиристотин години, и възстановява християнството като доминираща религия в региона. През 1194 – 1204 има няколко турски (мюсюлмански) набези в региона. След падането на Византийската империя (1453), Грузия се превръща в най-голямата християнска държава в Близкия изток. След това, Грузия е завладяна от османските турци, монголите, отново от персите, и накрая е завладяна от Руската империя.

Съвременна история[редактиране | редактиране на кода]

Политическият регион е характерен с множество политически и религиозни конфликти – Абхазия, Южна Осетия, Нагорни Карабах, Нахичеван и др. Винаги е бил стратегически пункт, над който са се стремели да имат контрол Византия, Иран, Османска империя, Руска империя (след това СССР и Русия), Златна орда, Нацистка Германия и други.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Основните етнически групи в региона са руснаци, грузинци, азери и арменци. Грузия и Армения са християнски държави (Грузинска православна църква в Грузия, православното християнство в Армения), докато Азербайджан е мюсюлманска страна (шиити).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]