ФК Рапид (Дивдядово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рапид (Дивдядово))
ФК Чавдар
ПрозвищеСиньото Торпедо
Основан2007
Разформирован2012
ДържаваБългария
СтадионМарин Танушев
Капацитет171 седящи места
ПрезидентГеорги Георгиев
Старши треньорГеорги Георгиев
ПървенствоСевероизточната „В“ група
2021/223-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост

ФК „Чавдар“ е български футболен отбор от квартал Дивдядово на град Шумен. Създаден е през лятото на 2007 г. след като група футболисти от разпаднал се отбор Камчия“ от село Радко Димитриево търсят подрека за създаването на нов отбор. От сезон 2008 – 2009 г. се състезава във Североизточната „В“ група. Цветовете на отбора са синьо и жълто.

Почти мигновено намират подкрепа в лицето на шуменския бизнесмен Георги Георгиев, който става президент и основен спонсор на клуба чрез своите фирми „Геомаг“ и „Корект 2004“, за треньор е назначен именитият шуменски треньор Александър Димов, а към отбора се присъединяват още футболисти, голяма част от които са минали през школите на елитния шуменски отбор ФК Волов. Още през първия си сезон отбора печели убедително първенството в ОФГ Шумен и се включва в баражите за влизане в СИ В АФГ, като губи първия си мач, но поради липса на картотеки на част от футболистите на противниковия отбор са допуснати до следващия кръг, а в крайна сметка се класират за В група. През следващия сезон отбора не губи инерцията си и за вършва на 12 място в СИ В група като показва завидни възможности.

През лятото на 2009 година ФК Чавдар започва програма за съвместна работа с ПФК Волов както между юношеските формации така и между мъжките отбори на двата клуба, с цел подобряване на нивото на футбола в Шумен като цяло. Една от най-значимите промени в Чавдар е назначаването на заслужилия шуменски треньор Валери Венков като главен треньор на отбора, а дотогавашният треньор Александър Димов се присъединява към ПФК Волов на поста помощник-треньор. През февруари 2012 отборът на Чавдар се влива в ПФК Шумен 2010 и на практика прекратява съществуването си след само 3 сезона във 'В' футболна група.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]